Лікар назвав найголовнішу небезпеку крапель в ніс та пояснив, як правильно їх використовувати

Назальні судинозвужуючі краплі — ефективні та найбільш часто застосовувані препарати при симптоматичному лікуванні гострого риніту у дітей.
В чому небезпека таких препаратів для дітей, розповідає РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на допис педіатра Дмитра Муштина в Instagram.

Як не слід використовувати такі ліки
Перевищувати кратність та частоту
Надмірне застосування ліків або його випадкове потрапляння внутрішньо може призвести до виникнення запаморочення, надмірного потовиділення, значного зниження температури тіла, головного болю, брадикардії, артеріальної гіпертензії, пригнічення дихання, коми та судом.
При появі подібних симптомів слід негайно звернутися до лікаря.
Діти молодшого віку більш чутливі до токсичних ефектів, ніж дорослі.
Перевищувати тривалість використання крапель
Рекомендовано використовувати краплі 3-5 діб. Чим коротший курс, тим краще. Постійний прийом призводить до того, що виникає залежність (медикаментозний риніт), і з припиненням введення ліків виникає синдром відміни: утруднюється дихання, виникає закладеність носа, знижується нюх.
Заміняти одні краплі на інші
Це може призвести до медикаментозного риніту. Застосовувати «дорослі» краплі для дітей. Важливо використовувати судинозвужуючі краплі у відповідній концентрації до віку.
Лікар навів приклад: якщо дорослі та діти віком від 6 років застосовують краплі Оксиметазолін 0,05, то треба по 1-2 краплі у кожний носовий хід 2-3 рази на добу.
Діти віком від 1 року до 6 років. Застосовують препарат Оксиметазолін 0,025 % по 1-2 краплі у кожний носовий хід 2-3 рази на добу.

Нагадаємо, що експерт розказав про плюси та ризики дієтичних добавок.
Читайте також, ці чотири правила в їжі допоможуть вам прожити довге та щасливе життя.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета — надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров’я звернутися до лікаря.

Share this post

нет
scroll to top