“Унікальна колекція хрестів України представлена на виставці в Запорізькій Січі”

В історико-культурному комплексі «Запорозька Січ», що на острові Хортиця, відкрилась виставка «Хрести України: Центр», на якій представили понад півтори тисячі хрестів.
Про це повідомила Запорізька ОВА

«23 серпня в історико-культурному комплексі «Запорозька Січ» відкрилась виставка «Хрести України: Центр». Вона триватиме до 29 вересня 2024 року», – йдеться в дописі.

Зазначається, що громадський історико-етнографічний ставрографічний Музей Хреста представив понад 1,5 тисячі експонатів із центральних областей України. Це різноманітні хрести часів Хрещення Русі, епохи Великого князівства Литовського, козацької доби та початку XX століття.

«Древні українські хрести – це переплетення християнських та язичницьких уявлень. Вони балансують між вірою і красою, відображаючи наші традиції, що формувалися століттями. Кожен представлений хрест – унікальний. Він відображає неповторні риси різних епох в історії України», – повідомила завідувачка інформаційно-видавничого відділу Національного заповідника «Хортиця» Анна Головко.

Крім того, у музейній студії «Місто за порогами» в Запоріжжі з 24 серпня по 4 вересня 2024 року експонуватиметься колекція портретів видатних політичних діячів та полководців козацької доби.

Зазначається, що експонати для виставки «Обличчя козацької історії: державники та воїни» були взяті з фондів Національного заповідника «Хортиця». Портрети Петра Конашевича-Сагайдачного, Івана Сірка, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи та інших написані запорізьким художником Леонідом Фащенко. Це авторські копії полотен Гаврила Васька ХІХ століття.

Як повідомляв Укрінформ, у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка “Під синьо-жовтим кольором Незалежності”.

Фото: www.zoda.gov.ua

 

 

Сообщение “Унікальна колекція хрестів України представлена на виставці в Запорізькій Січі” появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top