«Вперед, екіпаж!» Морська романтика запорізького філософа-Захисника Володимира Гордійченка

У Запорізькому обласному художньому музеї відкрилася виставка “Сім футів під кілем” Володимира Гордійченка. На ній представлені більше десятка макетів вітрильників різних епох. Свій витвір продемонстрували і його онуки.

…Минулого року ми спілкувалися з запорізьким філософом, педагогом, художником, Захисником Володимиром Гордійченком з приводу підготовки виставки його військових «фоліантів» у Запорізькому обласному художньому музеї. Намагаючись зробити краще фото, я весь час боялася зачепити один з макетів вітрильників. У різній стадії готовності, вони займали майже весь простір кімнатки Володимира Вікторовича. Тоді пан Володимир і розповів про свою мрію доробити «флотилію» і спустити її на воду Конки коло рідного села на Оріхівщині, подивувати дітлахів.

На жаль, війна, що продовжується, не дозволяє здійснитися мрії про свято для дітлахів та односельців. Рідні пана Володимира, у тому числі невістка та двоє онуків вимушені були евакуюватися до Запоріжжя. Втім, першу частину свого задуму Володимир Гордійченко здійснив: доробив колекцію вітрильників. І у День Державного прапора, напередодні Дня Незалежності України, презентував виставку «Сім футів під кілем» у стінах обласного художнього музею.

…Про море Володимир Гордійченко мріяв з дитинства. «Ковтав» пригодницькі романи про піратів та флібустьєрів, згодом – про великі географічні відкриття, і малював зображення фрегатів та галеонів ручкою на сторінках шкільного зошита. В юності спробував вирізати з дерева човен-довбанку, що використовувався з сивої давнини. Начебто не складна робота, та руки добряче порізав. Втім, це не відвернуло його від думки про подальше майстрування.

Згодом зроблені власноруч макети кораблів, стали наочним матеріалом на його лекціях для студентів колишньої «машинки» (нині НУ «Запорізька політехніка»). Зокрема, сумнозвісний «Титанік» став головним героєм цілої імпрези, з потопленням включно.

Потім у доробку пана Володимира з’ явилися численні скульптури з пап’є-маше, та корабельна тема його не відпускала.

Протягом 20-ти років він збирав та вивчав відомості про славетні судна, шукав їхні креслення та «конструктори». І тепер на виставці можна побачити репліки на караку Христофора Колумба «Санта Марія», особистий корабель Марії Медічі галеон «Сан Джованні Батиста», британський корабель «Баунті», лінійний корабель адмірала Нельсона «Вікторія», трансатлантичний пасажирський лайнер «Олімпік» («родич» «Титаніка»), козацькі чайки і навіть підводний човен.


Своїм завзяттям пан Володимир надихнув і двох онуків – Олега та Артура Рєпіних – спочатку на малювання аквареллю кораблів на морських хвилях, а у травні хлопці взялися майструвати макет плоту «Кон Тікі» Тура Хейердала, який урочисто спустили на воду під час відкриття виставки. Хлопчики розповіли, що уважно подивилися фільм про «Кон Тікі», поміркували, як краще його зробити, порадилися з дідусем, і будівництво плоту принесло їм велике задоволення. Кінцевий результат захопив і їхнього друга Тимура Савченка, який сказав: «Художник з мене так собі, але коли б були матеріали, я б теж хотів зробити якийсь корабель».

Тимур Савченко, Артур та Олег Рєпіни з “Кон Тікі”

Володимир Гордійченко має й неабияку театральну жилку: колись він виступав перед студентами в образах Григорія Сковороди, Тарас Шевченка, інших історичних постатей.

І тепер лишився вірним собі: на відкритті він був у ролі Едварда Джона Сміта – капітана «Олімпіка». Олег з Артуром не відстали від дідуся, і приміряли обладунки піратів. Правда, флібустьєри з них вийшли дуже чемні та виховані)))

Хлопчики закінчили відповідно восьмий та сьомий класи школи в Таврійському (дистанційно), готуються до нового навчального року і міркують над продовженням «кораблебудування». Та разом з дідусем вони нагадували справжній мужній та сміливий екіпаж. Готовий після Перемоги до спуску флотилії на воду (усі кораблі мають баласт) у рідних місцях.

Виставку «Сім футів під кілем» прикрашають екзотичні мушлі та корали з колекції відомого біолога, мандрівника і патріота Валерія Кеменова, а також копії творів мариністики українського художника вірменського походження Івана Айвазовського та його учнів Олексія Боголюбова та Льва Лагоріо.

Завітайте на виставку! На додачу в залах Запорізького обласного художнього музею можна побачити також виставки «Сяйво надії» Андрія Шмиріна та «Дух істини» Геннадія Мінаєва.

Музей працює по п’ятницях, суботах та неділях.

Ганна ЧУПРИНА, фото авторки

Сообщение «Вперед, екіпаж!» Морська романтика запорізького філософа-Захисника Володимира Гордійченка появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top