Бронь від мобілізації через Дію: як це працює і хто з запоріжців може скористатися

В Україні з липня цього року працює бронювання від мобілізації через портал «Дія». Це значно пришвидшило та спростило процедуру, адже керівники можуть дізнатися про результат розгляду заяви щодо своїх працівників упродовж доби. Як це працює?

Бронювати своїх співробітників онлайн через «Дію» можуть керівники критично важливих підприємств та підприємств, які забезпечують потреби Сил оборони України.

Як зазначають в Міноборони, раніше процес бронювання був доволі складнішим та заплутанішим. Адже інформацію щодо військовозобов’язаних перевіряли вручну, через що мав місце людський фактор. Зокрема дані могли губитися або через незначні помилки у документах доводилося подавати людей на «бронь» заново.

Як працює бронювання в Дії:

  1. Керівник компанії на порталі «Дія» подає списки військовозобов’язаних співробітників на бронювання та затверджує заяву електронним підписом (подання заяви займає близько 10 хвилин).
  2. Система перевіряє, чи людина працевлаштована офіційно та чи є дані про неї у реєстрі Оберіг.
  3. Заяву опрацюють протягом доби. Необхідно стежити за її статусом в особистому кабінеті. Повідомлення про результат надійде керівнику на електронну пошту та в розділ «Зверніть увагу».

Заявник отримає результат бронювання за поданим списком, де буде зазначено статус кожного з працівників: заброньовано, не заброньовано і чому, не підлягає бронюванню.

Система автоматично переведе військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік, після чого він вважатиметься заброньованим. Такі працівники зможуть перевірити статус бронювання в застосунку Резерв+. Витяг про «бронь» можна буде завантажити на порталі «Дія» та за потреби роздрукувати.

Не підлягає бронюванню (призовник, виключений / не перебуває / знятий з військового обліку, резервіст, має відстрочку, вже має бронювання), а також працівник, який:

  • молодший або старший за 18-60 років;
  • не працевлаштований в цій компанії;
  • не має даних у Реєстрі військовозобовʼязаних.

Подати списки військовозобовʼязаних працівників на бронювання не можуть:

  • ФОПи та фізичні особи;
  • юридична особа, яку не включено до Єдиного переліку;
  • юридична особа, в якої закінчився термін дії підстави внесення до Єдиного переліку;
  • юридична особа, що припинила свою діяльність.

Нагадаємо, що цього літа Кабінет міністрів України вніс зміни до порядку бронювання від мобілізації постановою № 560. Окрім процедури бронювання через «Дію», основні новації торкнулися лімітів на кількість тих, хто може отримати «бронь», обов’язкових для бронювання категорій, термінів, критеріїв визначення підприємств критично важливими.

Читайте також: У ЗСУ спростували фейк РФ про застосування хімічної зброї на Курщині

 

У мирні та воєнні часи залишаємося разом, бо лише так ми є сильнішими. Долучайтеся до телеграм каналу Форпост медіа.
Усі ми тут — https://t.me/forpost_zp

Share this post

нет
scroll to top