Фото спіральної галактики за 69 мільйонів світлових років до нас – від «Хаббл»

Телескоп «Хаббл» зробив фото спіральної галактики за 69 мільйонів світлових років від Землі. Галактика UGC 11861 розташована неподалік від центру північного сузірʼя Цефея.

Про це пише Європейське космічне агентство (ESA).

На фото видно сяючі блакитні плями, які свідчать про те, що йя галактика формує нові зірки. Вони випромінюють блакитне сяйво та утворюють плями різного розміру на двох широких рукавах галактики. На більшій частині галактики лежать тонкі нитки темного пилу.

У 1995, 1997 та 2011 роках у галактиці було три вибухи, останні два – результат колапсу масивної зірки в кінці її життя.

Галактика UGC 11861 розташовується на відстані 69 мільйонів світлових років від Землі, але це не завадило телескопу «Хаббл» сфотографувати спіральні рукави та яскраву білу смугу всередині них.

Опис зображення: спіральна галактика з двома широкими спіральними рукавами, що обертаються навколо великої центральної області, яка має сяючу білу смугу в самому центрі. Тонкі пасма темного пилу лежать над більшою частиною галактики. Руки мають малі та великі плями сяючого синього світла, випромінюваного новими зірками. Галактика знаходиться на темному тлі. На передньому плані яскраві зірки з чотирма кінчиками розсіяні навколо.

 

Сообщение Фото спіральної галактики за 69 мільйонів світлових років до нас – від «Хаббл» появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top