СБУ ідентифікувала трьох рашистів, які причетні до викрадення у Бердянську священників

Служба безпеки України повідомила трьом громадянам росії про підозри в порушенні законів і звичаїв війни на території тимчасово окупованого міста Бердянська Запорізької області.

Як уточнює національний антикорупційний портал Антикор, підозри опубліковані на сайті Офісу Генпркурора.

Зокрема, Олександр Корнєєв, 1980 р.н., обіймав посаду «військового прокурора військової прокуратури обʼєднаного угруповання військ рф», що базувалася у захопленій адмінбудівлі Бердянської окружної прокуратури;  Євгеній Свістунов, 1989 р.н., був заступником «військового прокурора», а Денис Шеховець – «начальником 3-го слідчого відділу обʼєднаного угруповання військ рф».

Приблизно о 13 годині 16 листопада 2022 року невстановлені представники збройних сил рф викрали двох священників релігійної громади Різдва Пресвятої богородиці Донецького екзархату Української греко-католицької церкви міста Бердянськ — Івана Левицького і Богдана Гелету. Причому Богдана Гелету затримали безпосередньо в приміщенні церкви. Священників відвезли до окупаційного «управління внутрішніх справ» і позбавили волі в ізоляторі тимчасового триманні захопленої адмінбудівлі поліції.

У грудні 2022-го Корнєєв, Шеховець і Свістунов склали документи з неправдивими відомостями, що святі отці зберігали боєприпаси, вибухові речовини і причетні до злочинів, протиправно надавши їм статус військовополонених.

Із другої половини березня і до середини серпня 2022-го священників утримували в Бердянській виправній колонії, а потім два дні у якомусь підвалі у місті Мелітополі. У подальшому до 28 червня 2024 року священники були увʼязнені у Калінінській виправній колонії у Донецькій області, де зазнавали нелюдяного поводження – утримувалися у приміщенні без достатньої кількості спальних місць, вентиляції і доступу чистого повітря, без медичної допомоги, зазнавали фізичного насильства і катування електричним струмом.

28 червня Президент України Володимир Зеленський повідомив, що з російського полону вдалося звільнити десятьох наших громадян, у їх числі і священників Івана Левицького і Богдана Гелету.

*

Фото: antikor.com.ua

Сообщение СБУ ідентифікувала трьох рашистів, які причетні до викрадення у Бердянську священників появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top