«Я вскочила і руками почала розкопувати чоловіка»: що відбувається на місцях атаки дронів у Запоріжжі

У Запоріжжі екстрені служби продовжують ліквідовувати наслідки нічної ракетної атаки у двох районах міста. Внаслідок атаки постраждали 12 багатоповерхівок і понад 30 приватних будинків. Наші журналісти побували на одній з локацій в приватному секторі Шевченківського району міста, де зруйновані приватні будинки, автівки та заклад громадського харчування.

«Ми спали, аж раптом почули сильний гул. Чоловік був ближче до вікна, його присипало  уламками скла, рамою та штукатуркою. В нього була зламана нога. Я вскочила і руками почала розкопувати його. Розпочалася пожежа. Наш будинок повністю згорів. Чоловіка забрала «швидка допомога». Сюди одразу приїхали пожежники, вони гасили пожежу довго, бо у нас зверху були дошки, а також ускладнювало гасіння те, що весь час ці шахеди літали над нами. Стеля провалилася, все в будинку вигоріло», — розказує постраждала мешканка вулиці Тетяна Бойко.

Жінка зазначає, що одразу після атаки БПЛА вона вибігла на вулицю і почула страшенний крик сусідки, яка дуже сильно обгоріла. Її також забрали в лікарню. Двоє інших сусідів не вижили.

«Вони були дуже хорошими людьми. Це старенька 82-річна жінка, що дуже сильно обгоріла. Вона знаходиться в лікарні та невідомо чи виживе взагалі. Загинув її 62-річний син та ще одна жінка, який було за 80 років», — згадують сусіди.

Олександр Пасько, що мешкає напроти будинків, що були повністю зруйновані, каже, що після атаки першого дрона він вийшов на вулицю, щоб дізнатися ситуацію та допомогти. На місці вже працювали екстрені служби і вони передали, що летять ще дрони

«Ми тут всі один одного знали, наші батьки товаришували. Мій сусід, який загинув, мав завтра виходити з відпустки на роботу. Будинки ще можна якось відремонтувати, а ось людей не повернеш…», — зазначає Олександр.

Сестра загиблого Валентина каже, що вона проживає в іншому місці, а про трагедію їй повідомила дочка, а потім це підтвердили сусіди. Її брат працював слюсарем на одному з заводів міста. Весь будинок сім’ї  сильно вигорів. Мати знаходиться в опіковому відділенні лікарні.

«Я чула вибухи. Зателефонувала до них о 6 годині ранку. І ніхто не брав слухавку. А я знаю, що вони встають рано і не може бути такого, що ні мати, ні брат не відповідають. А тоді зателефонувала донька і сказала, що Олександр загинув. Мама в лікарні. Нам сказали, що в неї 50% опіків тілі та надії майже немає», — зі сльозами каже Валентина.

Загалом на цій локації вигоріло два будинки. Вони не підлягають відновленню і ще 31 домогосподарство постраждало – зруйновані дахи, вікна, двері та інше.

На місці працює поліція, рятувальники, аварійна служба «Кобра», «Запоріжремсервіс», комунальні служби, представники районної адміністрації, департаменту соцзахисту та благодійники з гуманітарної місії «Проліска» та група швидкого реагування «СОНЦЕ ЮА».

«Наша організація активно працює від початку повномасштабного вторгнення. Ми працюємо у Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській та Донецькій областях. Ми на цій локації працюємо з самого ранку. Наразі ми приїхали зібрати інформацію про потреби. Проводимо моніторинг того, що саме потрібно людям, яка кількість постраждалих та скільки будинків зруйновано повністю чи частково. Людям необхідна допомога з ремонтними роботами першочергово, є сім’ї загиблим, яким також потрібна допомога. Людям зі зруйнованих будинків потрібно буквально все – їжа, гігієна, спальні набори та інше. Після моніторингу ми формуємо допомогу і привозимо її людям», — розказує Дмитро, представник гуманітарної організації «Сонце.ЮА».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що троє людей загинули та п’ятеро поранені внаслідок російських атак по Запоріжжю та Запорізькому району.

Джерело: 061.ua

Share this post

нет
scroll to top