Кишкова інфекція у Запоріжжі – чи фіксують сплеск захворювання в регіоні

Кишкова інфекція у Запоріжжі – чи фіксують сплеск захворювання в регіоні

У регіоні збільшилась кількість захворювань на кишкові інфекції

Минулого тижня у Запорізькій області виявили 65 випадків гострих кишкових інфекцій. Спостерігається сплеск цієї інфекцій. Про це повідомила завідувачка відділу імунопрофілактики, регіональна координаторка з вакцинації в Запорізькій області Марина Колерова в ефірі телеканалу МТМ.

Читайте також: Небезпека кліщів – у Запоріжжі за тиждень виявили шість випадків хвороби Лайма

Фахівчиня зазначила, що в цьому році кількість нових випадків кишкових захворювань зменшилася, порівняно з попередніми роками. Проте за минулий тиждень кількість захворювань збільшилась – з 49 до 65.

«Влітку ми маємо сплеск цих захворювань. Якщо з початку року загалом на гострі кишкові інфекції захворіло трохи більше, ніж тисяча осіб, то тільки влітку це вже половина — 560 випадків», – зазначила Марина Колерова.

За її словами, це ситуація, яка щоліта проявляється знову через високі температури повітря, які негативно впливають на стан зберігання продуктів.

Заразитися кишковою інфекцією влітку легко, якщо не дотримуватися елементарних правил.

«По-перше, не потрібно вживати в їжу продукти, в яких ви не впевнені в їх якості, це можуть бути будь-які продукти зі стихійних ринків. Їх треба вживати обережно. Якщо це молочні продукти, вони мають попередньо пройти термічну обробку. Якщо це будь-які м’ясні продукти, їх вживати взагалі не рекомендується, особливо у вигляді фаршу, наприклад, чебуреки. Тому що вони дуже швидко псуються, й ними можна інфікуватися. Також не варто використовувати м’ясні продукти, навіть домашні, якщо вони продаються на стихійних ринках», – розповіла завідувачка відділу імунопрофілактики.

При таких симптомах ГКІ потрібно терміново звертатися до лікаря:

  • сухість у роті та горлі;
  • підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
  • переймоподібні болі в животі;
  • незначне сечовипускання або його відсутність.

Як вберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій

У Запорізькому обласному ЦКПХ радять вживати лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, та дотримуватися таких правил:

— підтримуйте чистоту: мийте руки, дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі,

— відокремлюйте сиру їжу від готової,

— ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти,

— використовуйте безпечну воду і свіжі продукти, чисту або очищену воду.

Раніше ми писали, у Запоріжжі зафіксували шість випадків сальмонельозу. Всього ж на кишкові інфекції на початку липня у Запоріжжі захворіло 55 осіб, в тому числі 6 осіб на сальмонельоз.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top