Окупаційні телеграм-канали вигадали брехню про викрадені ЗСУ ікони в Курській області

У серпні 2024 року окупаційні телеграм-канали Запорізької області почали поширювати повідомлення зі скріншотами оголошень, нібито розміщених на українському сервісі OLX. На них зображено православні ікони, які, як стверджується, вивезли українські військові з Курської області.

Так, окупаційний телеграм-канал «Токмак Сегодня» зробив публікацію з зображенням викрадених ікон з наступним підписом: «Помню как эти всратые эльфы с 2014 года так тащили всё из Донбасса, что обалдевшая полиция совместно с «Новой поштой» приняли решение без документов не принимать на пересылку бытовую технику и крупногабаритные вещи».

Найпоширеніша добірка, яку публікують Telegram-канали, складається з п’яти нібито вкрадених ікон. Кожне зображення являє собою скріншот сторінки з сервісу оголошень OLX.ua, а в описі товару зазначено, що це трофей із Курської області.

За допомогою зворотного пошуку Google за зображеннями ми знайшли оригінальні оголошення на OLX. У верхньому рядку замість підрозділу «Курська область/Курськ» на першій іконі вказано місто Конотоп Сумської області. На другому оголошенні зазначається, що це ікона Новозавітної Трійці, а продають її у місті Запоріжжі. Третє оголошення з іконою було розміщено користувачем із Києва ще 24 липня, за два тижні до початку вторгнення в Курську область.  Четверта ікона насправді продається у Кременчузі, а п’яту ікону продає користувач Львівської області.

Всі фейкові оголошення поєднує одна технічна деталь: у верхньому рядку останні два підрозділи — це Курська область та Курськ. На OLX пошук дозволяє вибирати тільки українські регіони — під літерою К на сайті представлені Київська та Кіровоградська області, а також Крим.

Таким чином, всі п’ять оголошень, що розповсюдилися в Мережі, — це фейки, створені на основі реальних сторінок сервісу OLX. Автори підроблених зображень змінили супровідні написи до фотографій, вказавши, що ікони були вивезені з Курської області. Також були відредаговані ціни на ікони (у більшості випадків вони зросли) та рядок із розділами сайту у верхній частині зображень.

«Такі ікони дійсно продаються на платформі OLX, проте «оголошення», які поширили фейкороби, були підроблені за допомогою графічного редактора. Мета цього кремлівського вкиду – дискредитація української армії та бажання пропагандистів відвернути увагу світової спільноти від справжніх воєнних злочинів російської армії, зокрема мародерства», — зазначають в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки України.

Джерело: 061.ua

Share this post

нет
scroll to top