Поляки працюватимуть менше? Чотири дні чи по сім годин?

Уряд Дональда Туска підтвердив намір внести поправки до Трудового кодексу з метою скорочення робочого часу.

Польський уряд підтвердив, що внесе поправки до Трудового кодексу, щоб скоротити робочий день – шляхом запровадження чотириденного або семигодинного робочого дня – до закінчення його повноважень у 2027 році, повідомили польські ЗМІ в п’ятницю.

Оскільки наразі розглядаються обидва варіанти, здається найбільш імовірним, що компанії вирішуватимуть, чи робити п’ятницю чи понеділок безкоштовними.

“Буде визначено, чи кращим варіантом буде скоротити середню тривалість робочого тижня з 40 до 35 годин або запровадити чотириденний робочий тиждень”, – оголосила минулого місяця міністр сім’ї, праці та соціальної політики Агнешка Дзем’янович-Бонк.

П’ятиденний тиждень із суботою ввели в Польщі у 1952 році.

Скорочення робочого тижня до чотирьох днів було б революційною зміною, і навіть уряд розділився.

Коротший робочий тиждень має більше прихильників у Польщі, ніж семигодинний робочий день, згідно з дослідженням платформи ClickMeeting, 70 відсотків роботодавців віддають перевагу чотириденному робочому тижню.

Поєднання чотириденного робочого тижня з 35-денною відпусткою малоймовірне, хоча, як зазначає Infor.pl, це означатиме, що кожен працівник матиме право на двомісячну щорічну відпустку.

Більш вірогідним варіантом є 35-годинний робочий тиждень для всіх працівників і 35-денна відпустка для тих, хто має найдовший стаж.

Зміни передбачають або запровадження чотириденного робочого тижня, або семигодинний робочий день. Очікується, що робота над внесеннями правок почнеться восени і може бути завершена наступної весни. Чому?

За даними Євростату, поляки працюють у середньому 40,5 год/тиждень, найдовше у ЄС після греків. Середній показник ЄС становить 37,5 годин, а середній світовий – 34,2 години.

Противники цієї ідеї стверджують, що у Польщі демографічна криза. 15 років тому на одного пенсіонера працювало чотири людини. Зараз їх менш ніж троє, а до 2050 року їх буде лише двоє.

Очікується, що робота із внесення поправок до Трудового кодексу набере обертів восени і може бути завершена наступної весни, оскільки скорочення робочого часу може допомогти правлячій коаліції у президентській виборчій кампанії 2025 року.

Фото: Euractiv

Сообщение Поляки працюватимуть менше? Чотири дні чи по сім годин? появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top