Україна презентувала в Америці інсталяцію з артефактів війни

Україна презентувала інсталяцію з артефактів війни на фестивалі Burning Man – Iʼm Fine. У перекладі з англійської це звучить “Я в порядку”, та краще словами драматургині Ніни Захоженко: “Я норм”.

Про подію повідомив ініціатор проєкту і засновник благодійного фонду «Повернись живим» Віталій Дейнега. Автор роботи – київський митець Liosha Say

«Burning Man»Палаюча людина – щорічна восьмиденна подія незалежного мистецтва, що відбувається в США, штат Невада, в пустелі Блек-Рок. Початок припадає на першу хвилину останнього понеділка серпня. Останній день відбувається на День Праці, офіційне свято, що відзначається в США в перший понеділок вересня, вихідний день для більшості організацій. Кульмінація відбувається в суботу після заходу сонця, коли спалюють величезну дерев’яну статую людини. Щороку встановлюється нова тема події.

Тож, з 25 серпня по 2 вересня відвідувачі «Burning Man»  можуть бачити мистецьку подачц українських реалій.

Інсталяція складається з різних елементів, зокрема розстріляних і порваних уламками знаків «Пішохідний перехід» – усього їх 12. Вони символізують людей, яких російські війсткові вбили, коли ті переходили дорогу.

Також митці використали два знаки «Діти» – один з них зняли біля зруйнованої вщент школи на Херсонщині.

У роботі є шматок Херсонського торговельного центру, уламки парканів, хвірток, сонячних панелей, трансформаторів, спортивних і дитячих майданчиків.

Українська команда використала дорожні знаки з назвами населених пунктів, кожен з них – фактично музейний експонат.

Сприйняття коментує Vitaliy Deynega: “Люди стоять і дивляться. Іноді дуже довго. Сміливіші торкаються гострих країв. Багато хто плаче. Здається, наша ідея спрацювала і її почують тут десятки тисяч людей. Наша абсолютно неадекватна життєва ситуація стала для нас нормою, ми навчились бути сильними і святкувати життя навіть за цих обставин. Ми все менше реагуємо на ракети і смерть, горе і надзусилля, які доводиться докладати, щоби просто не зʼїхати з глузду від страхів війни і від почуття провини за те, що робиш недостатньо. Ми правда «в нормі», просто наша норма страшніша за нічні жахіття. Але ми живемо, боремося і навіть намагаємось іноді радіти. Ми «в порядку». Ми навіть готові щиро запитати у світу «а як справи у вас?»”.

Ініціатор проєкту наголосив, що задумка української команди спрацювала – її почують «десятки тисяч людей».

За матеріалами відкритих Інтернет-джерел

 

Сообщение Україна презентувала в Америці інсталяцію з артефактів війни появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top