Стоять стіни – значить надія є: як виглядає зруйнований росіянами музей в Гуляйполі

В ніч на 24 серпня внаслідок ворожого обстрілу Гуляйполя зруйновано історичну будівлю краєзнавчого музею. Від влучання снаряду виникла пожежа і одноповерхова будівля, в якій розташовувались експозиційні зали, згоріла вщент.

Кореспонденти 061 побували в прифронтовому Гуляйполі та побачили, як виглядає історична будівля музею після обстрілу.

Від будівлі музею лишились лише стіни – дах зруйновано внаслідок влучання та займання. Але експонати не постраждали – їх евакуювали.

— На першому поверсі у нас була експозиційна зала, в якій були експонати певних періодів, починаючи з початку 20 ст. — Махновська доба, Громадянська війна, далі Друга світова війна, трагедія в Чорнобилі, епоха Радянського Союзу і незалежної України. Там нічого цінного вже не було, експонати ми вивезли. У нас було декілька поїздок з евакуації наших експонатів і все найцінніше вивезли, — розповіла 061 начальниця відділу культури і туризму Гуляйпільської міської ради Любов Третякова.

Евакуація експонатів відбувалась у кілька етапів. Деякі предмети встигли вивезти з музею буквально за 10 днів до обстрілу – 13-14 серпня.

— Наш працівник музею поїхав до Гуляйполя, декілька днів там все пакував, складав. Тоді комунальні служби допомогли все це завантажити, міська влада надала транспорт і ми вивезли. А в Запоріжжі розвантажували працівники обласного краєзнавчого музею і наші, — додає Третякова.

Будівлю, в якій розташовувався музей, збудували в 1901 році як банк. В різні роки в будівлі функціонувала поліклініка, церква, будинок культури, а згодом районний музей. Приміщення перебудовувались, але фасад залишався автентичним.

З початком повномасштабного вторгнення будівля музею кілька разів потрапляла під обстріли російської армії, в результаті чого були пошкоджені вікна, фасад, дах. 

— Всі гуляйпільці дуже болісно переживають ці руйнування. Жителям міста дуже важко втрачати те, що ми так любимо і цінуємо. КСК «Сучасник», наше культурне серце розгатили. Розгатили і школи, і садочки – все. Але коли б’ють по таким місцям, де душа, де історія міста, то люди просто в шоці і плачуть. Будівля знаходиться в історичному ареалі Гуляйполя, де куди не глянь – кожен будинок має історичне значення, вони всі пов’язані з історією міста, з постаттю Нестора Махна, показують, яке тоді було заможне Гуляйполе.

У нас надія є відбудувати музей, стоять стіни – значить надія є. Наша задача буде зробити новий сучасний музей з новою експозицією. Сподіваємось, що ворога відіб’ють від нашого міста і ми почнемо відбудовувати його, — каже Любов Третякова.

Джерело: 061.ua

Share this post

нет
scroll to top