«Електрообладнання не розраховане на постійні вмикання та вимикання»: в обленерго прокоментували ситуацію на Запоріжжі

За інформацією: Суспільне Запоріжжя.

"Електрообладнання не розраховане на постійні вмикання та вимикання": в обленерго прокоментували ситуацію на Запоріжжі

Зореслава Цупренко, речниця ПАТ «Запоріжжяобленерго». Суспільне Запоріжжя

27 серпня 2024 року армія РФ здійснила чергову атаку на енергосистему України. Внаслідок цього, у декількох областях країни, зокрема і Запорізькій, були екстрено введені відключення світла, нині ж діють графіки погодинних знеструмлень. Про те, яка наразі ситуація з електроенергією на Запоріжжі та чи передбачається покращення — розповіла речниця ПАТ «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко.

Про особливості графіки погодинних знеструмлень

З початком введення нових погодинних знеструмлень в області в соцмережах почали з’являтися обурені коментарі про несправедливий розподіл годин відключень. За словами Зореслави Цупренко, перед створенням нового графіку такі ситуації враховуються:

«Такі перекоси виникають, коли неочікувано вводять більш жорсткі обмеження протягом дня. І тоді ми вимушені корегувати ті графіки, які вже є. Не завжди можна додати певні години якійсь іншій черзі, бо вона в цей час вже відключена. Але при складанні графіків на наступну добу намагаємося це враховувати, рахувати, відстежувати, і завтра зробимо пом’якшення для тих, хто сьогодні більш завантажений».

Поза тим, як зазначила Зореслава Цупренко, найближчими тижнями у Запорізькій області можливе покращення ситуації в енергосистемі. Втім, через спеку, обмеження споживання наразі залишаються:

«З того що ми бачимо, йдеться про тиждень, може півтора, можливо два. Але є сподівання, що покращиться найближчим часом. Але в нас знову не дуже нормальна для серпня спека. Не дуже природа нас балує, але не думаю, що ці обмеження надовго».

Окрім цього, за словами речниці ПАТ «Запоріжжяобленерго», у підприємства не завжди є можливість оперативно сповістити населення про оновлення у графіках — інколи розпорядження Укренерго надаються за декілька хвилин до застосування змін:

«Буває таке, що розпорядження ми отримуємо за 15 хвилин до вже змін у графіках. З одного боку, ситуація в енергосистемі вона динамічна, енергосистема зазнала пошкоджень і руйнувань. Зі свого боку, наскільки це можливо, щойно отримуємо — одразу повідомляємо. Розумію, що людям не зручно, на жаль, в таких умовах зараз працюємо».

Коментуючи ситуацію з несвоєчасним заживленням відключеної черги, речниця пояснила це великою кількістю споживачів та технологічними чинниками. Зокрема, аби пришвидшити подачу електроенергії, увесь відповідний персонал нині залучений для контролю графіків знеструмлень:

«Вимикати й вмикати одночасно у цілодобовому режимі таку велику кількість споживачів — це складний процес із технологічної точки зору. В нас, на жаль, мають місце затримки і з дотриманням графіків, і зі своєчасним включенням. Передусім це пов’язане з технологічними причинами. Жодне електрообладнання не розраховане на постійні вмикання та вимикання. І від надто частих таких процедур виходить з ладу зрештою. Такі ситуації щоденно на нашому обладнанні, для його відновлення потрібен додатковий час і додаткові фахівці».

Окремо Зореслава Цупренко зауважила щодо недоцільності зменшення часу та одночасного збільшення кількості знеструмлень у чергах:

«Що менші відрізки то частіші будуть перемикання, обладнання у нас вже виходить з ладу. Якщо ми ще частіше будемо перемикати, в нас буде більша кількість аварійних ситуацій. На жаль, позитивним чином на тривалості перерв це не позначиться»

Про особливості енергетичної системи в Україні

В Україні створено єдину об’єднану енергосистему країни, тож, якщо армія РФ завдає ударів по енергооб’єктах однієї області, це впливає на декілька регіонів одночасно:

«Підприємства генерації об’єднані в єдиний, так би мовити «котел», куди вони постачають електроенергію. Електроенергія передається мережами оператора системи передачі. Тобто якщо там десь якісь мережі пошкоджені, то це можуть відчути одразу кілька областей на собі», — розповіла Зореслава Цупренко.

Окрім цього речниця зауважила на тому, що у зв’язку з дефіцитом електроенергії жодного продажу електрики за кордон наразі не відбувається:

«Деякі люди говорять про продаж електроенергії за кордон. Це не відповідає дійсності, в Міністерстві енергетики та Укренерго експорту електроенергії не відбувається і не передбачається. Натомість щодня залучається аварійна допомога від країн ЄС, зокрема Польщі та Словаччини».

Про підвищення тарифів та платіжки

За словами Зореслави Цупренко, ПАТ «Запоріжжяобленерго» не здійснює нарахувань за спожиту електроенергію — це сфера відповідальності «Запоріжжяелектропостачання»:

«Нарахування відбувається за показами електролічильників. Тобто людина сплачує за той обсяг електроенергії, яку вона споживає. Якщо якісь проблеми: невчасно передали або з якихось технічних причин покази неправильно були зафіксовані — люди можуть звернутися до нас і ми виправимо покази, тоді буде перерахунок».Читати ще

"Електрообладнання не розраховане на постійні вмикання та вимикання": в обленерго прокоментували ситуацію на Запоріжжі

Читати ще Мітинг проти тривалих відключень світла у Запоріжжі. Що відомо

"Електрообладнання не розраховане на постійні вмикання та вимикання": в обленерго прокоментували ситуацію на Запоріжжі

Читати ще Чому у Запоріжжі під час погодинних знеструмлень не працюють світлофори

Share this post

нет
scroll to top