Заборона православ’я, хизування викраденим мамографом та продаж ікон: про що брехали окупанти у Запорізькій області

Кількість маніпуляцій в телеграм-каналах представників окупаційної влади минулого тижня знову зросла після повідомлень російської сторони про спроби атаки українських військових на Курську АЕМ, наявність найманців-американців у складі ЗСУ,  повідомлення про нацистську символіку, що нібито використовують українські воїни та висміюванням Зеленського на міжнародній арені.

Минулого тижня неправдива риторика про ЗСУ склала 37% від усієї кількості фейків. При цьому, в дописах вкрай рідко використовують офіційну назву армії — Збройні Сили України, цілеспрямовано ігноруючи факт існування як незалежної української держави, так і наявності у неї офіційної армії, яка наразі виконує свою основну функцію: захищає країну від вторгнення російських агресорів. Збройні сили України на каналах окупантів і колаборантів продовжують демонізувати, українських військовослужбовців називають не інакше як «бойовики Зеленського», «Збройні формування України», «українські терористи», «карателі», «нацисти».

Щодо якісного аналізу, то за тиждень в топі повідомлень з фейками та маніпуляціями вийшли звинувачення захисників України у обстрілах мирного населення, повідомлення про перезапуск підприємств, що були захоплені рейдерським шляхом під час окупації, маніпуляції щодо медичного обладнання в Енергодарі та спроби дискредитації партнерів України.

Вже котрий тиждень пропаганда також маніпулює на темі участі трансгендерних спортсменів на Олімпійських та Паралімпійських іграх, а також бреше щодо в Україні горять склади з небезпечною хімією про що замовчує українська влада

Окрема велика кількість фейків та маніпуляцій стосувалася використання російської мови в Україні, іноземних найманцях та заангажованих представниках МАГАТЕ

За період моніторингу з 19 по 23 серпня майже не змінилася і картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій став окупаційний телеграм-канал «Запорожский Вестник» з 25% маніпуляцій. На другому місці канал колаборанта, що тепер іменує себе так званим головою Координаційної ради з інтеграції нових регіонів при АП РФ Володимир Рогов. На його однойменному каналі було зафіксовано 18% маніпуляцій від загальної кількості контенту. Третю сходинку з невеличким відривом в 15% маніпуляцій від загальної кількості дописів посідає окупаційний телеграм-канал «Токмак Сегодня». Продовжували продукувати маніпуляції в кожному восьмому матеріалі «Днепрорудный Сегодня» и «Евгений Балицкий»

Абсолютним лідером з фейків цього тижня став телеграм-канал«Наш Энергодар». Він отримав статус головного розповсюджувача фейків щодо просування ідеології росії та фейки щодо діяльності ЗСУ – всього трохи понад 11% дописів у нього були фейковими. Телеграм-канал «Токмак Сегодня» опублікував на своєму каналі 10% фейків, а «Владимир Рогов» – 8%. Ще 4% фейків зафіксували на каналі «Запорожский Вестник».

Всього ж в телеграм-каналах було виявлено 85 маніпуляцій (або 14%) і 34 фейки (4%) від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.

Маніпуляції щодо урочистої появи викраденого медичного обладнання в лікарнях

Представники окупаційної влади продовжують піар навколо оновлення обладнання в медичних закладах на тимчасово окупованих територіях, вдаючись при цьому до маніпуляцій, в частині розповсюдження неправдивої інформації про матеріально-технічне забезпечення, що було на цьому місці до повномасштабного вторгнення.

Так, окупаційний телеграм «Наш Энергодар» вивалив урочистий допис про появу першого мамографу в Енергодарі. За повідомленням окупаційної влади, лише з появою російської влади енергодарці зможуть відчути всю ефективність мамографічного обладнання.

«Новый диагностический аппарат — маммограф — введен в эксплуатацию в Медико-санитарной части №145 ФМБА России в городе Энергодар. Высокотехнологичное устройство используется для исследования молочных желёз у женщин. Регулярное обследование с помощью данной аппаратуры позволяет выявить опухоли молочных желёз даже на ранних стадиях. Ранее в медсанчасти такого оборудования не было, и на маммографическое исследование женщинам Энергодара приходилось выезжать в лечебные учреждения в других городах», — зазначає телеграм-канал.

Насправді ж в рік перед повномасштабним вторгненням в КНП «Спеціалізована медико-санітарна частина» ЕМР з’явився цей самий мамограф.

В адміністрації медзакладу в жовтні 2021 року звітували про те, що розпочався ремонт приміщення на 7-му поверсі КДЦ (поліклініка), де планують встановити діагностичне обладнання — рентгено-мамографичну цифрову систему Navigator DR Care, а у січні зазначали, що обладнання вже знаходиться у медсанчастині.

«Для впровадження даної послуги готується пакет дозвільних документів. Після всіх процедур мамограф буде запущено у роботу. Даний комп’ютерний мамограф має мінімальний радіаційний вплив на оточуючих та пацієнта і розпізнає будь-які зміни в структурах молочної залози, зокрема, виявлення онкопатології на ранніх стадіях», — зазначалося в повідомленні медико-санітарної частини міста Енергодар.

Саме про цей мамограф повідомляла нардепка із Запорізької області Юлія Яцик. За її ініціативи для медзакладів Енергодару, Василівки та Дніпрорудного за рахунок субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток були закуплені три ідентичних мамографи.

Якщо порівняти фото Navigator DR Care на сторінці Яцик у Facebook та фото, яке демонстує окупаційний канал «Наш Енергодар», то це абсолютно ідентичне обладнання.

Тож можна зробити висновок, що окупанти вихваляються обладнанням, яке було придбане за кошти українського бюджету ще до окупації

Фкйк про заборону православ’я та зачистку віруючих

Після того, як Верховна рада України ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у Росії, кремлівські пропагандисти та окупаційні посадовці розповсюджують інформацію про те, що в Україні на законодавчому рівні заборонили православ’я, заливши там «розкольників з ПЦУ».

Так, колаборант, голови громадського руху «Мы – вместе с Россией» Володимир Рогов на однойменному телеграм-каналі опублікував допис про те, що Зеленський заборонив «церкву Христову».

«Еврей Зеленский запретил Церковь Христову на территории временно оккупированной нацистами Святой Руси Позор своего народа, хриплый фюрер ЗеРейха делает всё, чтобы разжечь антисемитизм. Всем «православным», убивающим за шайку наркокомандующего, — снимите крестик и готовьтесь к повторению судьбу Иуды или же покайтесь и помогайте нам освобождать нашу с вами родную землю от шайки наркоманов и нацистов — гонителей Православной Церкви», — зазначається в телеграм-каналі Рогова.

«Территория бывшей украины по факту с сегодняшнего дня стала Хазарским Каганатом. Канонического Православия официально в ней больше нет — либо раскольники (ПЦУ, филаретовцы), либо еретики (униаты).  Территорию расчищают под Новую Хазарию. Православных зачистят. Мы станем свидетелями новой волны гонений. Вероятно, увидим мучеников и исповедников. Не все же там хохлы-предатели веры и своих предков….», — пише окупаційний телеграм-канал «Токмак Сегодня».

Закон «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій» (проєкт №8371) спрямований на заборону діяльності в Україні Російської православної церкви (РПЦ) та афілійованих із нею організацій.

Як повідомляє видання Stopfake, відповідно до закону, релігійні організації, підозрювані у співпраці з РПЦ, перевірятимуться експертною комісією, створеною Державною службою України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС). У разі порушень, церкви отримають припис на виправлення. Також РПЦ заборонено володіти або бути учасником юридичних осіб, зареєстрованих в Україні.

Закон забороняє пропаганду ідеології «руского міра», зокрема використання релігійних організацій для її просування. Він набуде чинності через 30 днів після оприлюднення, за винятком пункту, який надає громадам Української православної церкви (УПЦ) Московського патріархату дев’ять місяців для розірвання зв’язків з РПЦ.

До 2022 року УПЦ опосередковано визнавала себе частиною РПЦ. Однак після початку повномасштабної війни Росії проти України на соборі в Києві церква оголосила про самостійність, хоча повну автокефалію не здобула. У реєстрах більше не використовується приставка «Московського патріархату», однак РПЦ продовжує вважати УПЦ своєю частиною.

Розслідування українських правоохоронців та журналістів виявили антидержавну діяльність окремих представників УПЦ. За матеріалами Служби безпеки України (СБУ), з початку війни порушено понад 100 кримінальних проваджень проти священників УПЦ (МП), з яких 50 отримали підозри, а 26 – вироки суду. У березні 2024 року СБУ викрила агентурну мережу ФСБ РФ під прикриттям УПЦ, яка займалася поширенням кремлівської пропаганди.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки наголошує на тому, що наратив про те, що Україна нібито «переслідує християн», пропаганда генерує з метою дискредитації України в очах міжнародної спільноти.

«Заборона релігійних організацій, пов’язаних з РПЦ, – це крок, продиктований винятково міркуваннями національної безпеки України, адже режим Путіна перетворив РПЦ та її українські підрозділи на інструмент агресії. До слова, за даними голови СБУ Василя Малюка, станом на другу половину квітня кримінальні провадження були відкриті щодо 61 священнослужителя УПЦ, суди оголосили вже сім вироків щодо деяких кліриків, які стали на бік ворога.  Обшуки на об’єктах УПЦ по всій Україні СБУ проводить з осені 2022 року, в результаті яких правоохоронці виявили велику кількість антиукраїнських матеріалів, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур», — коментують в центрі стратегічних комунікацій.

Брехня про викрадені ЗСУ ікони в Курській області

У серпні 2024 року окупаційні телеграм-канали Запорізької області почали поширювати повідомлення зі скріншотами оголошень, нібито розміщених на українському сервісі OLX. На них зображено православні ікони, які, як стверджується, вивезли українські військові з Курської області.

Так, окупаційний телеграм-канал «Токмак Сегодня» зробив публікацію з зображенням викрадених ікон з наступним підписом: «Помню как эти всратые эльфы с 2014 года так тащили всё из Донбасса, что обалдевшая полиция совместно с «Новой поштой» приняли решение без документов не принимать на пересылку бытовую технику и крупногабаритные вещи».

Найпоширеніша добірка, яку публікують Telegram-канали, складається з п’яти нібито вкрадених ікон. Кожне зображення являє собою скріншот сторінки з сервісу оголошень OLX.ua, а в описі товару зазначено, що це трофей із Курської області.

За допомогою зворотного пошуку Google за зображеннями ми знайшли оригінальні оголошення на OLX. У верхньому рядку замість підрозділу «Курська область/Курськ» на першій іконі вказано місто Конотоп Сумської області. На другому оголошенні зазначається, що це ікона Новозавітної Трійці, а продають її у місті Запоріжжі. Третє оголошення з іконою було розміщено користувачем із Києва ще 24 липня, за два тижні до початку вторгнення в Курську область.Четверта ікона насправді продається у Кременчузі, а п’яту ікону продає користувач Львівської області.

Всі фейкові оголошення поєднує одна технічна деталь: у верхньому рядку останні два підрозділи — це Курська область та Курськ. На OLX пошук дозволяє вибирати тільки українські регіони — під літерою К на сайті представлені Київська та Кіровоградська області, а також Крим.

Таким чином, всі п’ять оголошень, що розповсюдилися в Мережі, — це фейки, створені на основі реальних сторінок сервісу OLX. Автори підроблених зображень змінили супровідні написи до фотографій, вказавши, що ікони були вивезені з Курської області. Також були відредаговані ціни на ікони (у більшості випадків вони зросли) та рядок із розділами сайту у верхній частині зображень.

«Такі ікони дійсно продаються на платформі OLX, проте «оголошення», які поширили фейкороби, були підроблені за допомогою графічного редактора. Мета цього кремлівського вкиду – дискредитація української армії та бажання пропагандистів відвернути увагу світової спільноти від справжніх воєнних злочинів російської армії, зокрема мародерства», — зазначають в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки України.

Джерело: 061.ua

Share this post

нет
scroll to top