Важные новости

Програма обміну лампочок завершилася, але ЄС продовжує підтримку енергетичного сектору України

В Україні завершилася масштабна програма обміну ламп розжарювання на енергоощадні під назвою «Несемо світло разом!». До програми, ініційованої наприкінці 2022 року Президентом України Володимиром Зеленським та підтриманої Президенткою Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн, долучились понад 8 мільйонів українців. Вони обміняли 40 мільйонів старих жарівок на сучасні світлодіодні лампи. Проєкт був реалізований Міністерством економіки України, Міністерством цифрової трансформації та Укрпоштою за підтримки Європейського Союзу.

Програма стартувала наприкінці січня 2023 року у відділеннях Укрпошти в обласних центрах та великих містах. Через тиждень українці мали можливість обмінювати лампи в містах районного значення, а ще за два – у найвіддаленіших селах. Завдяки розгалуженій мережі відділень Укрпошти був організований обмін ламп серед широкого кола населення. Згодом до програми приєдналися також юридичні особи, як-от дитячі школи, садочки, медичні заклади та ОСББ.

Українці міняли традиційні лампи розжарювання на енергоощадні, допомагаючи країні зберігати електроенергію. Найактивнішими регіонами стали Київська область, де було замінено 4,2 млн ламп, Львівська – 3,2 млн, Дніпропетровська – 3,1 млн та Харківська – 2,3 млн.

Водночас ЄС продовжує системну підтримку України та її енергосектору. З огляду на складну ситуацію в енергетичній галузі, Європейський Союз планує якнайшвидше доправити до України понад 1000 генераторів зі стратегічних резервів rescEU, а через Механізм цивільного захисту ЄС – 15 000 сонячних панелей.

Активно діє Оперативна група з підтримки України, створена в березні 2022 року, аби сприяти доставленню в межах Механізму спеціалізованого енергетичного обладнання, палива й матеріалів, необхідних для відновлення інфраструктури України, пошкодженої внаслідок російської агресії. Наразі група сприяла здійсненню 144 пожертв у натуральній формі та передала Україні понад 5,6 тис. тонн енергетичного обладнання від більш ніж 100 донорів із 24 країн.

НЕК “Укренерго” залучила через Німецький банк розвитку KfW 15 млн євро грантових коштів Європейського Союзу для реконструкції підстанцій після масованих російських атак по українській енергетиці.

Джерело: Представництво ЄС в Україні

Сообщение Програма обміну лампочок завершилася, але ЄС продовжує підтримку енергетичного сектору України появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top