Важные новости
«Запорожгаз» — плевать на всех и армейские методы.Аналітики про бої у Запорізькій області: підтверджень просування російських військ…Окупанти на ТОТ Мелітопільщини шукають дітей, яких не віддали до…Жеребкування основного етапу Ліги Європи: «Динамо» дізналося своїх суперниківЗапорізькі підприємці сплатили до місцевих бюджетів більше мільярда гривень єдиного…В Запоріжжі побудують 4 спортмайданчики для відвідувачів з інвалідністюРосійські пропагандисти заявили про нібито просування біля Роботиного, але підтверджень…Україна закликала Монголію заарештувати Путіна під час його візитуУчасниця шоу «Міняю жінку» та «Супермама» розсекретила, скільки платять за…У прокуратурі розповіли, звідки та чим росіяни атакували ХарківРосійські пропагандисти заявили про «просування» біля Роботиного, але підтверджень цьому…

Підтримка України у Бєльсько-Бялі – беззаперечна

Під час воєнних дій в Україні щиру підтримку нашим громадянам надає Республіка Польща. Зокрема, мешканці міста Бєльсько-Бяла у Шльонському воєводстві, яке є партнером нашого, на жаль, нині окупованого Бердянська.

Підтримка громади і громадськості – з перших днів війни

Від початку повномасштабного вторгнення бєльщани збирали одяг, продукти, ліки для українських військових. Багато родин і закладів приймали вимушених переселенців.

Для координації зусиль уже 25 лютого 2022 року на Фейсбуці була створена Група Bielsko-Biala – Pomoc dla Ukrainy, де була зібрана інформація про можливості місцевої допомоги в Бельсько-Бялі та околицях, попит на цю допомогу та її організацію.

У березні 2022 року бєльщани провели акцію “Plecaczek” (“Рюкзачок”), аби хоч якось розважити і змусити посміхнутися маленьких українців. У результаті близько 200 українських дітей отримали рюкзачки з водичкою, соками, іграшками, олівцями, розмальовками та солодощами.

У квітні 2022 року студенти шкільного комплексу імені Юліана Тувіма вирішили не вирушити у подорож, а вишити яскраві подушки для дітей українських біженців.

У червні-липні в регіональному центрі культури демонструвалася вернісаж-виставка плакатів «Війна в Україні». То була презентація робіт студентів ІІ курсу за спеціальністю «Дизайн інтер’єрів» у Бєльській Вищій Школ і ім. Юзефа Тишкевича.

У 2023 у місті кілька місяців тривала акція “Бєльсько-Бяла для України”, організована Бєльсько-Бяльською лікарнею малоінвазивної та реконструктивної хірургії, Бескидською медичною палатою та Бескидською місцевою ініціативою. Загалом було зібрано півтори тонни продуктів харчування, засобів гігієни та медичного обладнання. Цей вантаж приїхав і до однієї із запорізьких лікарень, де відновлюються після поранень наші захисники.

Про усі ці та інші ініціативи підтримки містян регулярно інформувала газета “Кроніка Бескидзька”, журналісти і менеджмент якої вважають необхідність допомоги Україні беззаперечною, а українську тему взагалі – дуже важливою.

Українські жінки та дівчата хейту не відчувають

Нещодавній приклад – великий, на дві газетні сторінки матеріал редакторки Магдалени Нич “Українські дівчата: просто хочемо жити” – про п’ятьох вимушених переселенок, які оселилися на Підбескидді, виховують дітей, працюють та займаються громадською роботою, відвідують Групу підтримки для жінок з України. У кількох словах перекажемо розповідь пані Магдалени.

Психологиня зі Львова допомагає землячкам перезавантажуватися

Перший рік у Польщі у львів’янки Дзвінки з трьома дітьми пішов на пошуки тимчасового, а згодом постійного житла, залагодження бюрократичних процедур, призвичаєння до нових умов, вивчення азів польської мови. Потім якось прийшла на майстер-клас з фарбування одягу, що відбувався у Фонді Teraz Ulica – тут щотижня збирається Група підтримки для жінок з України. І відчула, що може і сама поділитися чимось корисним. Бо за професією є психологинею. Тож на волонтерських засадах почала проводити заняття з колежанками, а потім вступила до Вроцлавського інституту психотерапії, аби підтвердити свій український диплом. Повертатися додому Дзвінка поки що не збирається, бо війна триває. Але коли б не безпека дітей, не виїжджала би з дому зовсім.

Фотографиня з Києва читає дітям українські байки

Киянці Дарині з сином та донькою виїхати дивом вдалося виїхати у групі, яку священик провадив до Львова. 12 років тому Дарина вчилася фотографії у Варшаві, і колишні співучениці, зв’язок з якими обмежувався привітаннями на день народження, одразу запропонували прихисток. Так Дарина з дітьми потрапила до Бєльсько-Бяли.

Вона дуже цінує допомогу (фінансову та психологічну), яку надали поляки. Зараз у філіалі бєльської галереї “Вілла Сикста” Дарина разом з іншими українками проводить заняття для дітей, читає їм українські байки та казки. її власні син та донька доходять віку, коли мовою постійного спілкування стає польська. Це природно, та Дарина з подругами хоче, аби діти не забули українську мову і більше знали про нашу культуру. Бо у Польщі навіть у дитсадку малюка вже розповідають, хто такий Микола Коперник, і Дарина хоче, щоб і в Україні впровадили практику раннього знайомства з національними героями.

Полтавська вчителька викладає англійську

Вчителька англійської мови Альона з Полтави допомагала евакуювати до Німеччини вісьмох дітей наших військових. Рік прожила в тому містечку, до мешкають родини, які зголосилися прийняти українських малюків. Але коли почала предметно шукати роботу, виявила, що у Німеччині дуже важко підтвердити диплом. У Польщі це зробити легше. Тож Альона переїхала до Бєльсько-Бяли.

За цей час син вже став студентом, навчається у Словаччині, донька мешкає разом з Альоною, успішно закінчила 8-й клас місцевої школи. Сама Альона вдосконалює польську, заочно здобуває диплом магістра в університеті Кембриджа і працює викладачкою англійської мови. Вдячна Польщі, що може працювати, платити податки, нормально жити і почувати себе корисним членом суспільства, а не просто переселенкою.

Двічі переселена з Луганщини мріє повернутися до України

Надія у 2014 році тікала зі Старобільська на Луганщині до Києва. У лютому 2022 довелося тікати з Києва до села на заході України, а звідти – до Вроцлава, де мешкали далекі знайомі. Там кілька місяців жила в хостелі і ходила на усі зустрічі земляків. Познайомилася з хлопцем, що має українсько-польські корені, за рік пара одружилася і переїхала до Бєльсько-Бяли.

Надія одразу почала шукати в Інтернеті групи комунікації, і так вийшла на групу підтримки для жінок з України, відвідувала майстер-класи з малювання та рукоділля. Зараз у пари крихітний синочок. Коли малий підросте, Надія з чоловіком сподіваються попрацювати на заході Європи, заробити грошей і повернутися в Україну.

Дружина військового з Бердянська опікується дітьми та мріє про море

24 лютого 2022 року сину Руслани з Бердянська мало виповнитися три рочки. Сім’я запросила в гості велику родину. О п’ятій ранку бердянці прокинулися від вибухів. Зрозуміло, ныякого святкування не сталося. За три дні російські війська увійшли до Бердянська. Руслана з чоловіком працювала в мережі супермаркетів, власник якої був прихильником «рускава міра» і наполягав, аби працівники не заважали окупантами безкоштовно забирати товари, натомість примушував торгувати “русской водкой”. Коли ті не погодилися, лишив їх без зарплати. В домівках уже не було тепла і світла, а Руслана відчула, що при надії. У квітні сім’я з великими труднощами дісталася до Запоріжжя. Чоловік Руслани пішов добровольцем до війська, а жінка з синочком поїхала до Бєльська-Бяли – до ковіду подружжя працювала на місцевому автозаводі.

Зараз синочку Руслани п’ять років, донечці рік і вісім місяців. Після її народження до Руслани приїхали мама і бабуся. Чоловік воював два роки, отримав поранення ноги, зараз лікується, пересувається на милицях. Руслана сподівається, що незабаром він зможе возз’єднатися з сім’єю. Та дуже сумує за Азовським морем.

Усі жінки, з якими спілкувалася пані Магдалена Нич, казали, що поляки дуже приязно до них ставляться, жодного хейту вони не відчувають. Вірогідно, тому, що намагаються дати собі раду і гуртуються, допомагаючи одна одній.

Підготувала Ганна ЧУПРИНА

Сообщение Підтримка України у Бєльсько-Бялі – беззаперечна появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top