Синоптик – про незвичайну погоду у вересні: до чого готуватись українцям

Цього року вересень в Україні буде дуже теплим, особливо перша його половина. Тільки у третій декаді місяця очікується похолодання до середньої багаторічної норми. Про це повідомив синоптик Ігор Кібальчич, пише “Метеопрог“.

https://cdn.meteoprog.net/thumbnails/newsweather/cropr_1200x784/big_643111.jpg?1725017041

© pixabay.com

Перший місяць календарної осені почнеться з аномально теплої та сухої погоди.

Вересень є перехідним місяцем від літа до осені, якому властива загальна тенденція зниження температури повітря, послаблення грозової діяльності та поступова перебудова синоптичних процесів.

Середньомісячна температура повітря на території України зазвичай становить +13…+17 °С, у південній частині місцями +18…+20 °С, у гірських районах +9…+15 °С.

Найбільш високі зареєстровані температури сягали в окремі роки +33,0…+33,8 °С, у гірських районах (за винятком Чернівецької області) місцями +24…+32 °С; абсолютний мінімум вересня становить -1…-8 °С, на півдні Херсонської та Запорізької областей місцями 0…+1 °С, у Криму до +5,5 °С.

https://radiotrek.rv.ua/uploads/media/a6/e5/a6e5dc7db3a8fdfd999127ec0ee4ada3_w320.webp

Заморозки у повітрі відзначаються зазвичай у другій та третій декадах місяця; у Карпатах та місцями у Чернігівській, Сумській, Черкаській та Кіровоградській областях – у першій декаді. Середньомісячна кількість опадів становить 37 – 74 мм, у південній частині локально 28 – 34 мм, у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській областях місцями 77 – 108 мм, у високогірній частині Карпат 126 – 130 мм.

У нинішньому році атмосферні умови над Європою складаються таким чином, що у першій половині вересня характер погоди в нашій країні очікується по-справжньому літнім.

На більшу частину території України продовжить впливати малорухома область високого тиску, яка вже тривалий час простежується над Верхньою та Середньою Волгою.

Збережуться також стійкі вітри східного та південно-східного напрямку, транспортуючи до нас суху та спекотну середньоазіатську повітряну масу.

Такі умови призведуть до аномально теплої, сонячної та сухої погоди принаймні до середини вересня.

Циклонічна діяльність і атмосферні фронти будуть зосереджені переважно над країнами Балканського півострова, над акваторією Чорного моря в районі Туреччини, Кавказу та Піренейського півострова.

Тут очікуються зливи з грозами та поривчастим вітром.

Завдяки впливу циклонічності над Чорним морем, у південній половині України, у Приазов’ї та Криму порівняно часто проходитимуть дощі, іноді значні та у супроводі гроз.

Враховуючи очікувані циркуляційні особливості атмосфери, перехід від метеорологічного літа до метеорологічної осені (коли середньодобова температура стійко опускається нижче +15 °С) відбудеться не раніше третьої декади вересня, а на півдні та на Закарпатті літо триватиме протягом усього місяця.

Таким чином, середньомісячна температура повітря на переважній частині України передбачається в межах +15…+20 °С, у Карпатах +13…+14 °С, що приблизно на 1,5 – 2 °С вище за кліматичну норму (див карту).

https://cdn.meteoprog.net/pictures/news_v_2/1b9d5e5dc17e4ca5033d45a13c9bf3b8.jpg

Після 13 – 16 вересня можливий розвиток висотної улоговини над Північною та Центральною Європою та поступове її зміщення на схід. На тлі таких змін температура повітря в Україні відчутно знизиться і наблизиться до середньої багаторічної норми.

У процесі похолодання зросте ймовірність опадів, однак у більшості областей їхня кількість виявиться недостатньою. Прогнозована кількість опадів за місяць становитиме в межах 25 – 65 мм, в Карпатах 90 – 120 мм, що на 10 – 30% нижче за норму, на півдні та у Карпатах близько норми.

Разом з цим, найбільші ризики дефіциту опадів будуть спостерігатися в північних та східних регіонах, де вже станом на кінець серпня фіксується сильна і тривала посуха, що призводить до в’янення багатьох рослин і сільськогосподарських культур, а деякі породи дерев та кущів зовсім на межі усихання, оскільки продуктивних запасів вологості в метром шарі ґрунту практично не залишилося.

Додадуться також суховійні явища та високий ступінь пожежної небезпеки, яка вже тривалий період часу тримається на найвищому 5 класі.

  • Виникнення перших заморозків може спостерігатися лише у третій декаді вересня переважно у північно-західних областях (особливо, на Поліссі), а також у високогірній частині Карпат.

Підготував Ігор Кібальчич, кандидат географічних наук, метеоролог.

https://www.meteoprog.com/ua/news/643105-shhaslivcik-sered-znakiv-zodiaku-31-serpnya-xto-vin.html

Сообщение Синоптик – про незвичайну погоду у вересні: до чого готуватись українцям появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top