Державний парк-пам’ятку «Межигір’я» відкрили офіційно 

У межах офіційного відкриття державного парку-пам’ятки «Межигір’я» стартував перший осінній туристичний сезон.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, захід розпочався з підняття Прапора України та стягу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

«Я згадую 2021 рік, коли Міжвідомча робоча група, створена за дорученням Прем’єр-міністра, вперше потрапила на територію «Межигір’я». І от зусиллями НАБУ, САП, Фонду держмайна, зусиллями АРМА, через подання законопроєкту до Верховної Ради, через ухвалення народними депутатами спеціального законопроєкту та підписання його Президентом Володимиром Зеленським, через рішення судів, які визнавали за державою ту чи іншу нерухомість, через складний кропіткий щотижневий процес ми зараз маємо можливість знаходитися тут, у державному парку-пам’ятці»,сказав міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов.

Він зауважив, що територію парку використовуватимуть для адаптації і соціалізації ветеранів. Також «Межигір’я» стане важливим місцем рекреації для киян та гостей столиці.

Зі свого боку, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець зауважив, що у липні 2024 року завершився один з основних етапів націоналізації «Межигір’я». Відтоді парк офіційно працює для відвідувачів.

На Київщині відбулося офіційне відкриття державного парку-пам’ятки «Межигір’я» / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

«Минуло 44 дні з офіційного відкриття державного парку. Які результати ми маємо на сьогодні? Понад 35 тисяч людей відвідали державний парк. З них понад півтори тисячі – це учасники бойових дій, для яких вхід сюди безплатний. Також 750 родин вже скористалися окремими пільговими пропозиціями для багатодітних родин та дітей-сиріт», – сказав він.

https://static.ukrinform.com/photos/2024_08/thumb_files/1080_600_1725111254-5695.jpeg

Т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв наголосив, що парк має значний культурний потенціал. Він зауважив, що «Межигір’я» дотичне до розвитку українського православ’я, що пов’язано зі Спасо-Преображенським монастирем, закладеним у 10 ст., який у 16-18 ст. був також осередком козацтва.

За словами Карандєєва, надалі на цій території знаходилися й об’єкти креативної сфери, зокрема фабрика з виготовлення фаянсових виробів.

«На перспективу ми говоримо про можливість дослідження цієї території, яка поряд із красою ландшафтних елементів містить археологічні шари. Їх треба дослідити», – додав він.

Голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко наголосив, що парк має стати взірцевим для інших подібних об’єктів.

У межах урочистостей оголосили про старт першого осіннього туристичного сезону. Також тут відбувся перший Всеукраїнський парковий забіг «Межигірʼя-Спорт: «Перемагаючи себе».

Водночас відвідувачі змогли ознайомитися з виставкою «Межигір’я — портал тисячолітньої історії України» від Музею давньоруського гончарства КЗ КОР «Вишгородський історико-культурний заповідник».

Директорка заповідника Влада Литовченко підкреслила, що зараз музейники працюють над тим, аби усунути міф про «Межигірʼя» – «музей корупції», натомість показати історичне значення цієї місцевості.

Як повідомляв Укрінформ, у травні Міжвідомча комісія здійснила роботу з передачі арештованого майна колишньої резиденції експрезидента Віктора Януковича «Межигір’я» до АРМА.

У 2023 році Верховна Рада схвалила Закон, який повернув «Межигір’я» у держвласність та створив новий об’єкт природно-заповідного фонду на 138,6 га земель державної власності з офіційною назвою парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір’я».

У грудні 2023 року уряд призначив Сергія Юзвенка директором державної установи «Парк-памʼятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигірʼя».

Резиденція експрезидента Януковича «Межигірʼя» була збудована у 2012 році. Після втечі Януковича до росії у лютому 2014 року, резиденція стала національним парком і музеєм корупції. Нею опікувалася ГО «НПУ Межигірʼя», яку очолює Денис Тарахкотелик.

З відвідувачів колишньої резиденції збирали гроші, які потім йшли на утримання будівель, парку і годівлю тварин.

У серпні 2023 року Вищий антикорупційний суд розпочав розгляд справи про незаконне заволодіння колишнім президентом Януковичем і його сином резиденцією “Межигір’я”.

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3900781-na-kiivsini-oficijno-vidkrili-derzavnij-parkpamatku-mezigira.html

Сообщение Державний парк-пам’ятку «Межигір’я» відкрили офіційно  появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top