У Запоріжжі голосували …лайном. Фото

У Запоріжжі голосували …лайном. У такий спосіб містяни виразили протест щодо програми нібито зниження викидів, яка мала б гарантувати нам безпечне довкілля.«З 2020 року громадськість Запоріжжя добивалася покращення якості повітря шляхом прийняття програми поетапного зниження викидів. Зібрали мітинг на 4500 учасників, двічі збирали по 25000 підписів під петиціями, 6000 підписів під зверненням до влади. Накінець ЗОДА згідно закону дала подання подання мерії на зниження викидів (Фенол – 8,1 тонн, Оксид азоту – 3371,6 тонн, Пил загальний – 1827,1 тонн, Формальдегід – 0,4 тонни) і тут виявилося, що міська влада зробила все, щоб програма не змогла покращити якість повітря», — розповіла співорганізаторка акції Тетяна Ярмохіна.За її словами, спочатку міська влада перенесла на 7,5 місяців термін здачи проєкту програми. Схоже, щоб дати можливість найбільшим забруднювачам отримали в цей проміжок часу нові дозволи на викиди без урахування цієї програми, що робить її непотрібною. Але громада не дала цього зробити і Запоріжкоксу і Запоріжсталі відмовили у видачі дозволів, а Дніпроспецсталь у минулому році його отримала, але з зобов’язанням виконати вимоги Програми.

«Але ось на сайті мерії з’явився проєкт програми, який не планує знижувати ні фенол ні формальдегід, не кажучи вже про інші вимоги програми», — каже акції Тетяна Ярмохіна.

Зараз, в 2024 році, на думку організаторів акції, програма неготова — і нічого не гарантує! По-факту, вона дуже м’яка (і тепла), не накладає на забруднювачів суттєвих обмежень і ігнорує найбільш шкідливі речовини.Сьогодні відбувся не стандартний мітинг, а справжнє шоу з конкурсами, флешмобами та креативними призами. Усі охочі могли прийнявши участь у вікторині виграти пакетик з чистим повітрям та мотивуючим надписом та за допомогою палички з лайном проголосувати за того хто більше ігнорує прогррамму поетапно зниження викидів: заводи, інститут марзеєєва (який її розробив) чи мерія.

«Чому наша акція проходить у такому форматі? Тому що за великим рахунком сама ця програма вона і є лайно. Хоча– наша мета серйозна: міськрада має врахувати наші пропозиції і змусити Інститут громадського здоров’я ім О.М. Марзєєва НАМН України внести правки до програми, щоб вона реально працювала на благо громади, а не була формальністю.
Деякі заходи цієї програми інститут мурзива розробив м’якшими ніж у діючих дозволах наприклад запоріжсталі повинно бути до 27-го року повинно бути закриті мартинівське виробництво а цією програмою зараз зроблено що до 29-го року і тільки один одне джерело викидів тому ну що стосовно моніторингу тут дуже багато зауважень
Ну як контроль здійснювати які ну наприклад кричущим прикладом є приховування заходів щодо закриття мартенівських печей діючим дозволом пад запоріжсталь передбачено що мартинівське виробництво ліквідується з 1 грудня 2027 року і змінюється на конвертерне, в тому числі в кінці 27 року повинні бути ліквідовані такі джерела викидів перелік от дивіться скільки їх да замість цього в тексті програму оцей проекту передбачено що начебто пад запоріжцяль запропонував додаткові заходи з виведення з експлуатації однієї з 11 які треба ліквідувати мартинівської печі і до 29-го року і серед заходів програми не запропоновано зменшення виків на 8% від інших мартенівських печей ну це по суті похибка», — розповіла про мету акції-перформансу її організаторка Валерія Морозова.Зараз як вона стверджує що громадськість і кожен містянин має зробити все аби про екологію не забували. І певний успіх в цьому є: у вересні відбудуться громадські слухання з цього приводу у змішаному форматі. Відповідне розпорядження вже підписано.

 

 

Славко Твердохліб, фото автора

Share this post

нет
scroll to top