Пів століття тому у Запоріжжі почали будівництво пивзаводу – що з ним зараз

Пів століття тому у Запоріжжі почали будівництво пивзаводу – що з ним зараз

Чи зберігся пивзавод до наших днів

На початку 1970-х років було прийняте рішення про будівництво в СРСР 22 потужних пивних заводів. Один з них вже у 1971 році почали будувати у Запоріжжі. Про те, як це відбувалося розповів запорізький краєзнавець Роман Акбаш.

Читайте також: Велике будівництво – як у Запоріжжі розбудовували Хортицький житловий масив

Зазначається, що будівництва залучили чехів – вони навчали місцевий персонал та керували процесом монтажу й налаштування обладнання.

Історична подія – перша варка пива запорізького пивзаводу №2 – відбулася 12 грудня 1974 року. До торговельних закладів Запоріжжя нове пиво масово почне надходити вже у січні 1975-го — розливне та у пляшках.

Перше – у 100-літрових бочках-кегах. На початку 1975 року на 2-му пивзаводі  кожної зміни виготовляють 490 таких бочок. У пляшки ж щоденно розливають 52 тисячі літрів пива (12 тисяч ящиків).

Загальна потужність виробництва – 72 мільйони літрів пива на рік Здебільшого – світле «Жигулівське». Третина продукції нового пивзаводу – пиво вищих сортів: темне «Українське», «Ризьке» та «Московське».

Пів століття тому у Запоріжжі почали будівництво пивзаводу – що з ним зараз

1976 року завод став головним підприємством Запорізького пивооб’єднання (до нього також долучилися запорізький пивзавод №1, Молочанський и Мелітопольський пивзаводи). У 1993 році пивзавод №2 був реорганізований у ПБК «Славутич». Зараз підприємство у Хортицькому районі Запоріжжя є частиною компанії Carlsberg Ukraine.

Раніше ми розповідали, як 100 років тому у Запоріжжі ліквідували єдину на той час пивоварню.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top