200 мільйонів євро допомоги: результати зустрічі Зеленського та прем’єр-міністра Нідерландів Схоофа

За інформацією: Суспільне Запоріжжя.

200 мільйонів євро допомоги: результати зустрічі Зеленського та прем'єр-міністра Нідерландів Схоофа

Володимир Зеленський, президент України, під час робочого візиту в Запоріжжі, 2 вересня 2024 року. Суспільне Запоріжжя

Про міжнародну підтримку та співпрацю

Під час брифінгу Володимир Зеленський зазначив про важливість військової допомоги, зокрема від Сполучених Штатів Америки, Великої Британії, Франції та Німеччини. Втім, аби використовувати зброю у деяких військових операціях, необхідно мати дозвіл:

«Ми працюємо з нашими партнерами, щоб вони дали дозвіл. Зазвичай у нас все трішки пізніше, ніж коли це потрібно. Якщо одна з цих країн, наприклад, дозволила, ми повинні знати, чи дала ця країна на данний момент відповідну зброю. Не все ми отримали з того, що хотіли б застосувати. І не просто фантазія така, що ми хотіли б це застосувати, а була домовленість, що ми все це отримаємо».

Окремо Володимир Зеленський зазначив про важливу підтримку від Королівства Нідерланди, яке може допомогти збільшити захист від російського терору:

«Це ППО, постачання Patriot, ракет, збільшення нашого флоту F-16 – є з цього приводу у нас ідеї. Обговорили і конкретні потреби в будівництві укриттів. Зокрема, в школах, потребу в безпечному транспорті. Обговорювали цю велику кількість дефіциту автобусів для наших дітей. І сьогодні є новий пакет підтримки від Нідерландів щодо енергетичної галузі».

Разом із тим Дік Схооф, прем’єр-міністр Нідерландів, обіцяв продовжувати надавати підтримку для України як у військовій, так і в гуманітарній сфері. Зокрема, для України виділили 200 мільйонів євро підтримки:

«Нідерланди надають пакет підтримки на 200 мільйонів євро. Ця допомога направлена на захист та відновлення енергетичної інфраструктури, яку РФ намагається знищити своїми атаками. Щоб українці не залишилися в холоді, цей пакет підтримки включатиме кошти на відновлення енергетичної інфраструктури, придбання нових газових турбін та необхідних матеріалів».

200 мільйонів євро допомоги: результати зустрічі Зеленського та прем'єр-міністра Нідерландів Схоофа

Дік Схооф, прем’єр-міністр Нідерландів. Суспільне Запоріжжя

Також Зеленський та Схооф обговорили можливість підтримки Нідерландами Запоріжжя:

«Сьогодні я попросив пана прем’єр-міністра, щоб Нідерланди взяли патронат над нашою Запорізькою областю щодо саме гуманітарних потреб – це школи, це бомбосховища, це енергетика, укриття», — зазначив голова держави.

Про повернення тимчасово окупованої ЗАЕС

За словами Володимира Зеленського, повернути Запорізьку АЕС під контроль України нині можливо лише політичним шляхом:

«Поки що, з точки зору поля бою, я не бачу можливості. А ті можливості, які напевно є, вони небезпечні. Все ж таки політично треба повертати нашу станцію. Принаймні на всіх майданчиках ми про це говоримо. Хто цим займається? Займається директор МАГАТЕ Гроссі. Він, мені здається, впродовж тижня повинен бути на Запорізькій станції, повинен бути в Енергодарі. Повинен після цього приїхати в Київ, у мене буде з ним зустріч».

200 мільйонів євро допомоги: результати зустрічі Зеленського та прем'єр-міністра Нідерландів Схоофа

Президент України Володимир Зеленский та прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф пілд час брифінгу. Суспільне Запоріжжя

Читати ще

200 мільйонів євро допомоги: результати зустрічі Зеленського та прем'єр-міністра Нідерландів Схоофа

Читати ще Зеленський разом із прем’єр-міністром Нідерландів Схоофом відвідав один із ліцеїв у Запоріжжі

Share this post

нет
scroll to top