Запоріжжя стало майданчиком для зустрічі очільників України та Нідерландів

На початку нового навчального року у Запоріжжі відбулася зустріч голів двох держав – Президента України Володимира Зеленського та Прем’єр-міністра Нідерландів Діка Скоофа. Дік Схооф вперше відвідав Україну в якості прем’єр-міністра. Його вразила сміливість запоріжців, які продовжують працювати за кілька десятків кілометрів від лінії фронту.

Високопосадовці мали щільну програму: зустрілися з ветеранами російсько-української війни, які захищали Україну і з 2014-го, і з 2022 року; побували на першому уроці в одній із запорізьких шкіл, де створені умови для очного змішаного навчання; відвідали реконструйований будинок на проспекті Соборному, який було зруйновано восени 2022 року; провели перемовини та зустрілися з журналістами.

На прес-конференції Президент Володимир Зеленський повідомив, що з Премʼєр-міністром Нідерландів Діком Скоофом говорили про те, як збільшити захист від російського терору й наблизити справедливий мир.

“Ключові речі – це ППО, постачання додаткових систем «Петріот» і ракет до них, збільшення нашого флоту F-16, а також оборонні пакети для України: снаряди, техніка – і санкції проти росії. Все те, що не дає росії змоги відкривати нові фронти для України. Снаряди для воїнів, техніка і захист життя по всій країні – зокрема, нашої енергетики”.

Президент підкреслив, що все це разом працює на підтримку соціальної та економічної активності українців та є підгрунтям майбутнього повернення людей до України.

Також, за словами Президента України, розмова йшла і щодо того, аби Нідерланди узяли патронат на Запорізьким регіоном за напрямками
зміцнення інфраструктури, захисту нормального життя, та гуманітарних питань.

На Прем’єр-міністра Нідерландів Діка Схоофа велике враження справив перший тематичний урок в одному з навчальних закладів міста. Він на власні очі побачив, як діти і вчителі радіють можливості повернутись до офлайн-навчання.

«Цього ранку ми розмовляли з дітьми та вчителями у підземній школі. Люди тут, у Запоріжжі, проявляють велику хоробрість, намагаючись працювати так близько до лінії фронту.

Деяким жителям Нідерландів важко уявити, що школа може бути під землею, бо прилітають бомби та дрони. Це показує силу запоріжців, особливо дітей», – заявив Премєр-міністр Нідерландыв Дік Схооф.

Під час перемовин Володимир Зеленський розповів Діку Схоофу про необхідність будівництва більшої кількості укриттів в школах та потреби в безпечному транспорті для підвезення дітей.

“Те, що я побачив, підтверджує мою переконаність в тому, що ми повинні продовжувати надавати Україні фінансову, військову та гуманітарну допомогу, чого б це не вартувало. Ми повинні пам’ятати, що Україна воює за свободу для всієї Европи. Я радий повідомити, що Нідерланди нададуть Україні суттєвий пакет підтримки на понад 200 мільйонів євро. Ця додаткова пiдтримка спрямована на захист та ремонт енергетичної інфраструктури України, яку росія намагається знищена своїми злочинними атаками, – повідомив прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф.

“Це те, що точно допоможе Україні. І ми цінуємо всю підтримку від народу Нідерландів, особисто від Премʼєр-міністра Схоофа та всіх політичних і громадських діячів з Нідерландів”,
– підсумував Президент України Володимир Зеленський.

Сообщение Запоріжжя стало майданчиком для зустрічі очільників України та Нідерландів появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top