Тимчасово окупована ЗАЕС вкотре втратила підключення до однієї з лінії живлень — Енергоатом

За інформацією: Суспільне Запоріжжя.

Тимчасово окупована ЗАЕС вкотре втратила підключення до однієї з лінії живлень — Енергоатом

Запорізька АЕС, 6 реактор. Енергоатом

2 вересня внаслідок російських обстрілів тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) вчергове втратила підключення до однієї з ліній живлення. Енергетики не можуть оглянути місце пошкодження через загрозу повторних обстрілів.

Про це сьогодні, 3 вересня, повідомили в НАЕК «Енергоатом».

Зазначають, що сталося пошкодження однієї з двох зовнішніх повітряних ліній, через яку АЕС отримує живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб:

«У разі пошкодження другої лінії, виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів, що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива ЗАЕС», — йдеться у повідомленні.

Українські фахівці поки не можуть оглянути місце пошкодження, щоб розпочати ремонт лінії, адже існує реальна загроза повторного обстрілу РФ:

«Лінію відремонтують як тільки спеціалістам буде гарантована безпека», — зазначають у повідомленні.

Наразі ЗАЕС зʼєднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі.

Раніше Суспільне повідомляло, що 22 серпня внаслідок російських обстрілів тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція втратила підключення до однієї з лінії живлень, а 23 серпня о 16:40 в НЕК «Енергоатом» зазначили, що енергетикам вдалося відновити живлення Запорізької АЕС від високовольтної повітряної лінії потужністю 330 кВ.

Що відомо про ситуацію на Запорізькій АЕС

ЗАЕС найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня 2022 року захоплена російськими військовими. РФ розміщує на майданчику станції військову техніку та боєприпаси. Обстрілюють росіяни й саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ. 5 жовтня Президент Росії Володимир Путін доручив передати у федеральну власність Запорізьку АЕС. Також росіяни створили компанію для управління ЗАЕС. В Енергоатомі назвали це рішення «нікчемним», а також нагадали, що для ЗСУ рішення РФ про «приєднання» українських територій і ЗАЕС не має значення.

Share this post

нет
scroll to top