Голова МАГАТЕ оцінив ситуацію на Запорізькій АЕС, як «крихку та нестабільну»

Ситуація на Запорізькій атомній електростанції «крихка та нестабільна», АЕС 8 разів опинялася на межі знеструмлення.

Про це повідомив гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі на брифінгу в Києві, передає 061.

«Я дуже часто характеризував ситуацію на ЗАЕС як дуже крихку. Є певна стабільність протягом декількох днів, а наступного дня відбувається якась подія, наприклад, зіткнення з безпілотником, або, як сьогодні, одна з двох ліній електропередач вийшла з ладу, що означає, що станція знову опинилася на межі знеструмлення», — заявив Гроссі.

Він додав, що протягом повномасштабної війни вже було вісім таких випадків, коли ЗАЕС опинялася на межі відключення.

«Тому я схильний погодитися, коли ми говоримо, що ситуація дійсно дуже серйозна», — додав посадовець, водночас не підтвердив заяву «Енергоатома» про те, що обстановка на Запорізькій АЕС — на межі катастрофи.

«Енергоатом» заявляв, що 2 вересня через російські обстріли сталося пошкодження однієї з двох зовнішніх повітряних ліній, через яку окупована ЗАЕС отримує живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб. Таким чином ЗАЕС перебуває в зоні підвищеного ризику небезпеки, вона зʼєднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що внаслідок обстрілу пошкоджена одна з двох ліній електропередач, яка з’єднана з ЗАЕС.

Джерело: 061.ua

Share this post

нет
scroll to top