В новоствореному департаменті охорони здоров’я Запоріжжя розказали про те, які зміни чекають на медицину міста

Депутатська комісія з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення заслухала нову керівницю департаменту з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради Анни Дуб щодо планів розвитку та пріоритетів роботи.

Про це повідомляє 061.

Анна Дуб до цього обіймала посаду головної лікарки Пологівського центру первинної медико-санітарної допомоги, який у 2022 році через окупацію був релокований до Запоріжжя. Також вона була депутаткою від нині забороненої партії «Наш Край» у Пологах і очолювала профільну медичну комісію.

«Ми активно працювали з міжнародними проєктами, доки 3 березня Пологівську громаду не окупували. Я продовжувала працювати до 11 квітня 2022 року. На той час вже половина колективу виїхала. Коли вже окупували нашу лікарню і стало небезпечно, то я вже вимушена була поїхати. Ми зробили релокацію і з 1 червня 2022 року ми продовжили працювати невеличким колективом.  Я була координатором мобільних бригад, маю досвід роботи в прифронтових місцях, як сімейний лікар», — прокоментувала Анна Дуб.

Головним завданням нова директорка ставить пацієнтоорієнтованість медичних комунальних закладів міста.

«За цей тиждень я об’їздила лікувальні заклади, включаючи нашу стоматологію та КП «Примула» і побачила, що пацієнт не орієнтується на яку ланку з якої він може перейти. Пацієнти розгублені, бо не знають, до кого звертатися, з ким комунікувати, яка лікарня взагалі, які послуги надає, що є безкоштовним, а що ні. Тобто я хочу відпрацювати чіткий алгоритм від прийому сімейного лікаря до подальшого звернення. Пріоритети – якість, сервіс, наближення, бо в нас є пацієнти, які знаходяться вдома, тобто паліативні пацієнти; багато внутрішньо переміщених осіб; дуже багато військових пацієнтів та ветеранів і всім їм потрібно допомагати. Я хочу, щоб лікарні стали якісними та потужними і вони могли конкурувати з приватними лікарнями», — зазначила очільниця департаменту охорони здоров’я.

Вже зараз посадовці новоствореного департаменту охорони здоров’я роблять кроки щодо співпраці з міжнародними організаціями в контексті оновлення матеріально-технічної бази, навчання та розвитку. В планах створити єдиний механізм надання медичної допомоги в місті Запоріжжя.

«Це не повинна бути розділена «первинка», спеціалізована стоматологія і так далі. Якщо пацієнт звертається до сімейного лікаря, то він може в рамках консультації, отримати рекомендації щодо лікаря-кардіолога, отримати інформацію, де можна замінити суглоб чи хрусталик, а також отримати спеціалізовану стоматологічну допомогу», — каже Дуб

Найбільшою проблемою в сфері медицини наразі є величезний кадровий голод серед лікарів, також є певні проблеми з окремими комунальними підприємствами. Також посадовці занепокоєні тим, що сімейні лікарі все частіше надають направлення в приватні лікувальні заклади.

Депутати зауважили, що окрім якості, потрібно працювати над доступністю медичних послуг. Адже мешканці Запоріжжя мають знати, які витрати покриває держава, що є безоплатним. Для цього посадовці працюють над тим, щоб покращити комунікацію та інформування населення через соцмережі, чат-боти та профільний сайт.

«Люди йдуть за лікарями. У нас багато хороших лікарів і нам потрібно працювати над позиціонуванням. Можливо, це не кандидат і не доктор, але це хороший спеціаліст, він має позитивні відгуки. Погано про нас і так завжди скажуть і скарги є, але потрібно працювати над комунікацією», — зазначила наостанок Анна Дуб.

Джерело: 061.ua

Share this post

нет
scroll to top