Німеччина передасть для посилення ППО України 17 систем IRIS-T – Шольц

Про це, як передає Укрінформ, Шольц заявив під час відвідання 61-ї зенітно-ракетної групи Бундесверу в Тодендорфі, де 4 вересня поставили на бойове чергування першу ЗРК IRIS-T (SLM).

«Німецька підтримка України не згасає. Ми вжили запобіжних заходів і своєчасно забезпечили контракти та фінансування, щоб Україна могла й надалі повністю покладатися на нас», – заявив Шольц.

Канцлер зазначив, що IRIS-T виявився дуже ефективним в Україні.

https://static.ukrinform.com/photos/2024_09/1725464533-275.jpg

«В Україні на сьогоднішній день IRIS-T збила понад 250 ракет, безпілотників і крилатих ракет і врятувала незліченну кількість життів. Система демонструє вражаючий показник влучності — 95 відсотків», — сказав глава уряду.

Він підтвердив, що Україні планується передати ще загалом 8 систем IRIS-T (SLM) і 9 відповідних комплексів IRIS-T (SLS). По дві з них мають бути поставлені ще цього року, решта – у 2025 році.

Це стало можливим завдяки збільшенню потужностей виробництва німецького виробника Diehl Defense.

Канцлер ФРН Олаф Шольц і міністр оборони Борис Пісторіус взяли участь в урочисті церемонії передачі ЗРК IRIS-T (SLM).

«Відповіді на переломний момент: 61-а зенітно-ракетна група отримає ЗРК IRIS-T (SLM). Міністр Пісторіус і канцлер Шольц на введенні в експлуатацію в Тодендорфі», – йдеться у дописі Міноборони ФРН у соцмережі Х.

У Тодендорфі, земля Шлезвіг-Гольштейн, швидкими темпами створили тренувальний центр для Бундесверу, де українські військові навчаються керувати системою з минулого року.

Для власної армії уряд ФРН замовив загалом 6 систем.

Канцлер також прокоментував плани розміщення американських крилатих ракет на території Німеччини.

«Крім потужної протиповітряної оборони, нам потрібна високоточна зброя протистояння в Європі – щоб не було небезпечного розриву з Росією в цій стратегічно важливій сфері», – сказав політик, нагадавши, що Росія масово нарощує свої збройні сили, зокрема, їх ракетну складову.

«росія багато років масовано озброюється, особливо в частині ракет і крилатих ракет», — зауважив канцлер. Він підкреслив, що путін порушив договори про роззброєння, такі як ДРСМД, і розмістив ракети в Калінінграді, лише за 530 кмпо прямій від Берліна.

«Невідповідна реакція на це була б недбалістю… Поки системи, які ми розробляємо тут, у Європі, не будуть готові, ми будемо покладатися на американські ракети», – сказав він.

З огляду на безпекові загрози з боку Росії США та ФРН домовилися знову розмістити американські ракети на території Німеччини з 2026 року.

Як повідомляв Укрінформ, міністр фінансів ФРН та лідер Вільної демократичної партії Крістіан Лінднер підтримав розміщення в країні далекобійних ракет США.

Як повідомлялося, у рамках липневого саміту НАТО у Вашингтоні було оголошено, що з 2026 року США розмістять на території ФРН далекобійні ракети, які можуть досягати території росії. До них увійдуть крилаті ракети Tomahawk з дальністю дії до 2500 км, ракети SM-6 та нові гіперзвукові системи зброї.

Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що розгортання цієї зброї в Німеччині «служить тому, щоб запобігти війні» з РФ.

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3902175-nimeccina-peredast-dla-posilenna-ppo-ukraini-17-sistem-irist-solc.html

Сообщение Німеччина передасть для посилення ППО України 17 систем IRIS-T – Шольц появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top