Робочий візит очільниці Мінсоцполітики у Запоріжжі: які пільги та виплати зможуть отримати ВПО у Запоріжжі

За інформацією: Суспільне Запоріжжя.

Робочий візит очільниці Мінсоцполітики у Запоріжжі: які пільги та виплати зможуть отримати ВПО у Запоріжжі

Міністерка соцполітики Оксана Жолнович під час візиту в Запоріжжя, 3 вересня 2024 року. Суспільне Запоріжжя

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович відвідала Запоріжжя з робочим візитом. Посадовиця провела нараду із місцевою владою та окреслила пріоритети держави у підтримці внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та про розширення програми допомоги переселенцям.

Про це повідомили кореспонденти Суспільного за підсумками візиту міністерки соцполітики Оксани Жолнович у Запоріжжя 3 вересня.

Оксана Жолнович повідомила, що з 1 вересня Мінсоцполітики продовжило щомісячну допомогу внутрішньо переміщеним особам. Так, уряд згідно з постановою від 30 серпня 2024 року № 989 продовжить виплати до лютого 2025 року для найбільш вразливих категорій населення.

Куди звернутися для уточнення інформації щодо виплат переселенцям

Постійно працюють гарячі лінії:

  • в уряді — 15-45;
  • у Запорізькій області — 0800503508.

Також на сайті Департаменту соціального захисту населення Запорізької області можна знайти контакти районних підрозділів та їхні гарячі лінії.

«Мінсоцполітики розробило новий інструмент «Субсидія на соціальну оренду», де планується частину вартості за оренду житла в прифронтових регіонах повертати. Нині постанова проходить фінальні погодження», — розповіла мінестерка.

Читати ще

Робочий візит очільниці Мінсоцполітики у Запоріжжі: які пільги та виплати зможуть отримати ВПО у Запоріжжі

Читати ще Механізм з надання субсидії на оренду житла для переселенців ще опрацьовується — очільник ЗОВА Іван Федоров

За словами міністерки, субсидіювання на оплату оренди житла залежить від доходу родини, вартості ренти, розмірів приватного будинку чи квартири тощо:

«Якщо вартість оренди перевищує 30% доходу родини, тоді різниця покривається. І це буде залежати від кількості членів сім’ї. Тому цей розрахунок буде включати всі індивідуальні особливості кожної родини, а також місця де ця родина живе, бо вартість метра квадратного різна залежно від регіону», — пояснила посадовиця.

Також Мінсоцполітики планує оцифрувати дані з реєстрів, аби пришвидшити роботу соціальних інституцій:

«Спочатку всі відомості про людину мають підтягуватись з систем, для цього ми опрацьовуємо обмін даними між всіма системами, які є пов’язані із соціальною. І, якщо вже взагалі немає відповідних документів в цифрових реєстрах, то тільки тоді особа подає їх додатково, щоб верифікувати своє право на пільгу чи соцпідтримку. Завдання зробити максимально простим механізм роботи», — додала Оксана Жолнович.

Робочий візит очільниці Мінсоцполітики у Запоріжжі: які пільги та виплати зможуть отримати ВПО у Запоріжжі

Міністерка соцполітики Оксани Жолнович в одному із центрів надання соцпослуг Запоріжжя, 3 вересня 2024 року. Суспільне Запоріжжя

Субсидія на оренду житла для ВПО. Що відомо

15 березня у Мінсоцполітики оприлюднили постанову Кабміну «Про реалізацію експериментального проєкту щодо надання субсидії на оренду житла як компенсації орендодавцю вартості (частини вартості) оренди житлового приміщення зданого в найм внутрішньо переміщеним особам», згідно з якою погоджено субсидію на оплату оренди житла для таких категорій переселенців:

  • люди, які не мають власного житла, загальною площею понад 13,65 м² на кожну особу зі складу домогосподарства;
  • люди, які не є одержувачами допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам;

Субсидія на оренду буде враховувати різницю у вартості житла, адже ціна на оренду в Києві, Миколаєві, на Закарпатті чи у невеликому населеному пункті суттєво відрізняється. Крім того, розмір субсидії залежить від:

  • ️деяких людей у країні, яка орендує житло;
  • доходів домогосподарства;
  • можливості оплачувати рахунки за оренду самостійно.

Чим нижчими є доходи, тим вищий відсоток вартості оренди буде покривати субсидію. Зараз проєкт рішення про таку допомогу погоджується в уряді. У міністерстві очікують, що після затвердження рішення уряду вже з червня ВПО зможуть скористатися новим інструментом підтримки.

Надалі цей інструмент підтримки може бути й для інших громадян, які потребуватимуть такої допомоги від держави. Програму планують реалізувати в рамках експериментального проєкту протягом двох років.

Читати ще

Робочий візит очільниці Мінсоцполітики у Запоріжжі: які пільги та виплати зможуть отримати ВПО у Запоріжжі

Читати ще У Запоріжжі програма соціального супроводу ветеранів війни має запрацювати до кінця року — Верещук

Share this post

нет
scroll to top