Як історик Леонід Марущак рятує твори мистецтва з прифронтових територій

Історик Леонід Марущак врятував понад два мільйони творів мистецтва з прифронтових територій – це половецькі баби, творчість Алли Горської, Айвазовського, Куїнджі та Яблонської.

Понад два мільйони українських творів мистецтва – картини, скульптури, архівні документи, фото і різні експонати – зберігаються в безпечних сховках. У цьому заслуга Леоніда Марущака – 38-річного історика, який з перших днів великої війни разом з командою убезпечує колекції музеїв на прифронтових територіях. Попри постійні обстріли, він повертається в музеї десятки разів, щоб вивезти всі твори колекції. Під час останньої поїздки до Бахмуту Леонід вивозив статую лева XIII-XIV століття, поки біля музею точився бій між українськими військовими і російськими ДРГ.

У Бериславі на Херсонщині його атакували дронами – він втратив бус, але невдовзі повернувся на орендованому авто, щоб вивезти з музею кожну пам’ятку.

Зазвичай щоб вивезти всю колекцію музею, Леонід приїжджає у нього десятки разів. Більшість спроб невдалі – через російські обстріли не вдається потрапити до музею або безпечно вивезти твори. Наприклад, у Бахмутський краєзнавчий музей він приїздив 27 разів…

У 2015 році Леонід разом з активістами створив мистецьку ініціативу «ДЕ НЕ ДЕ» – з командою проводив заходи в Маріуполі, Слов’янську і Сєвєродонецьку й говорив з місцевими про декомунізацію. У 2016 році автори «ДЕ НЕ ДЕ» запустили проєкт «Музей відкрито на ремонт», щоб покращити роботу музеїв на сході України. Разом з музейниками активісти оновлювали експозиції, створювали події для відвідувачів, готували довідники й наукові роботи про колекції музеїв. У 2020 році проєкт розширився – Леонід співпрацював із 200 музеями по всій країні. Ця співпраця й дала можливість рятувати колекції на прифронтовій та неюезпечній території України.

За матеріалами https://babel.ua/texts/110450-istorik-leonid-marushchak-vryatuvav-ponad-2-milyoni-tvoriv-mistectva-z-prifrontovih-teritoriy-ce-polovecki-babi-tvorchist-alli-gorskoji-ayvazovskogo-kujindzhi-ta-yablonskoji-os-yogo-istoriya

 

Сообщение Як історик Леонід Марущак рятує твори мистецтва з прифронтових територій появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top