Іран передав РФ балістичні ракети, ймовірно, в обмін на Су-35, — ISW

Іран передав Росії сотні балістичних ракет малої дальності для підтримки вторгнення в Україну. В обмін Тегеран може отримати російські винищувачі Су-35.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Анонімний американський чиновник підтвердив американському виданню The Wall Street Journal, що Іран доставив ракети до Росії. А високопоставлений європейський чиновник заявив, що очікуються нові партії поставок іранських ракет до країни-агресора.
У звіті нагадали, що в грудні 2023 року Іран та Росія підписали контракт на відправку іранських балістичних ракет ближнього радіусу дії Ababil та балістичних ракет малої дальності Fateh-360. Однак в ISW не вказали, які саме ракети входять до складу нещодавно переданої в Росію партії.
В Інституті вивчення війни також зазначили, що 7 липня агентство Reuters повідомило про розширення Іраном щонайменше двох своїх оборонних промислових об’єктів за межами Тегерана з серпня і жовтня 2023 року для підтримки виробництва безпілотників і ракет. Деякі з них призначені для відправки у Росію.
«Росія, ймовірно, буде використовувати надані Іраном балістичні ракети для ударів по об’єктах української енергетичної, військової та цивільної інфраструктури протягом наступної осені та зими з метою подальшої дестабілізації українського суспільства та підриву оборонно-промислової бази України», — йдеться у звіті.
Поглиблення партнерства і Су-35
В ISW нагадали, що передача іранських балістичних ракет є частиною поглиблення стратегічного партнерства між Іраном і Росією.
Інститут вивчення війни неодноразово повідомляв про розширення Москвою і Тегерану своєї економічної, медійної, військової та політичної співпраці після початку росіянами повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року.
Іран прагне отримати економічну і військову вигоду від свого партнерства з Росією, що розширюється. Тегеран шукав гроші для своєї хворої економіки в обмін на продаж зброї Кремлю і намагався придбати російські винищувачі Су-35. Іранські офіційні особи «натиснули» на Росію щодо постачання Су-35 під час зустрічі з секретарем Ради безпеки Росії Сергієм Шойгу в Тегерані у серпні 2024 року.
«Придбання Су-35 могло б дозволити Ірану більш легко і незалежно проектувати повітряну міць, враховуючи, що нинішній іранський авіапарк застарілий і погано обслуговується. Іранські лідери окремо шукали підтримки Росії в модернізації своїх кіберпотужностей і ракетно-космічних програм в рамках розширення військового співробітництва», — йдеться у повідомленні.
В ISW також зазначили, що США і неназвані європейські країни підготували пакет санкцій проти Ірану на цей непередбачений випадок.

Балістичні ракети Ірану для РФ
Нагадаємо, видання The Wall Street Journal повідомило, що Іран передав Росії партію балістичних ракет, імовірно, малої дальності.
Раніше повідомлялося, що найближчим часом Іран може передати РФ кілька сотень балістичних ракет малої дальності Fath 360.
У Білому домі назвали передачу ракет «драматичною ескалацією» підтримки Тегераном війни РФ проти України.
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Share this post

нет
scroll to top