Підсанкційні російські олігархи придбали частку в найбільшій нафтовій компанії Британії

Двоє російських олігархів, які потрапили під санкції, стали співвласниками найбільшого виробника нафти у Великобританії після того, як він завершив угоду з купівлі німецької компанії. 

Інвестиційна компанія LetterOne, яка частково належить російським мільярдерам Міхаілу Фрідману та Петру Авену, придбала 15 відсотків акцій Harbour Energy, найбільшого виробника нафти у Великій Британії.

За умовами угоди, LetterOne не матиме права голосу в Harbour Energy, але отримає частку прибутку компанії, що сплачується у вигляді дивідендів. Сама LetterOne не перебуває під будь-якими санкціями. Harbour Energy – найбільший виробник нафти та газу у водах Британії. Компанія викупила більшу частину активів із видобутку нафти та газу німецької компанії Wintershall DEA в хімічного гіганта BASF. LetterOne була співвласником ще й Wintershall, і її акції були обміняні на акції Harbour Energy.

Фрідман і Авен потрапили під санкції в березні 2022 року незабаром після того, як Росія вторглася в Україну. Разом вони володіють трохи менше 50 відсотків групи. Більша частина решти належить іншому росіянину Андрію Косогову, який не потрапив під санкції.
У 2022 році уряд змусив LetterOne продати регіонального постачальника широкосмугового зв’язку Upp через побоювання, що він становить «ризик для національної безпеки».
LetterOne заперечує це та оскаржує це рішення.
Луїс Вілсон, керівник відділу дослідження викопного палива в агітаційній групі Global Witness, сказав: «Уряд Великої Британії та Харбор повинні були відвернутися від цієї угоди. …Олігархам не повинно бути місця в енергетичній галузі Великобританії».

Сообщение Підсанкційні російські олігархи придбали частку в найбільшій нафтовій компанії Британії появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top