Чи можуть забрати права та машину за неявку в ТЦК: чим ризикують запорізькі водії

Згідно з новими правилами мобілізації в Україні, Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП) не має права забирати у громадян водійські права за ухилення від постановки на військовий облік чи призову на службу. Тобто, водійські права не є санкцією за невиконання військових обов’язків.

Міністерство нагадало, що всі чоловіки, які придатні до служби, зобов’язані ставати на облік у ТЦК. Мобілізація стосується людей віком від 25 до 60 років, але молодші чоловіки від 18 до 25 років також повинні зареєструватися. Якщо вони цього не зроблять, їм загрожує штраф від 17 000 до 25 500 гривень.

Воєнкоми можуть подати до суду заяву про обмеження прав «ухильника» на керування транспортними засобами. Але ця процедура не є миттєвою і включає кілька обов’язкових етапів. Серед них — спочатку повідомлення громадянина, звернення до поліції для його розшуку і доставлення до ТЦК, а також надсилання письмового повідомлення на адресу його проживання.

Тільки після того, як вимога ТЦК не буде виконана протягом 10 днів після надсилання листа, ТЦК може подати до суду.

Якщо суд погодиться з вимогами і ухвалить рішення про обмеження прав водія, це рішення передадуть до виконавчої служби. Вона внесе зміни до баз даних. Якщо поліція зупинить автомобіль такого водія, вона забере у нього документи до тих пір, поки він не виконає вимоги ТЦК.

Читайте також: Українцям анулюють вже вручені повістки: кого стосується

 

У мирні та воєнні часи залишаємося разом, бо лише так ми є сильнішими. Долучайтеся до телеграм каналу Форпост медіа.
Усі ми тут — https://t.me/forpost_zp

Share this post

нет
scroll to top