Військова підтримка ЄС для України перевищила 43 млрд євро – Жозеп Боррель

Військова підтримка ЄС для України перевищує 43 млрд євро і зростає щодня. Про це заявив верховний представник ЄС Жозеп Боррель на пресконференції після неформальної зустрічі міністрів оборони ЄС у Брюсселі.

«Загалом цивільна й військова підтримка … сягає близько 100 млрд євро. Але тільки військова допомога становить 43 млрд євро, і ця цифра змінюється щодня», – зазначив він.

Верховний представник ЄС додав, що зараз ЄС на 65% виконав свою початкову мету – доставити в Україну 1 млн боєприпасів. «Улітку відбулося прискорення цього процесу. Промисловість працює на повну потужність».

«З точки зору фінансування, ми залучили перший транш прибутків від заморожених російських активів, – додав Жозеп Боррель. – Він становить 1,4 млрд євро. Ці 1,4 млрд євро надійшли через Європейський фонд миру для надання військової допомоги Україні. Важливою новиною є те, що тепер частина цих коштів спрямовується безпосередньо в Україну, щоб посилити українську оборонну промисловість».

Жозеп Боррель зазначив, що Місія ЄС з військової допомоги Україні (EUMAM Ukraine) продемонструвала значний успіх: «Це найуспішніша навчальна місія, яку будь-коли проводив Європейський Союз. Вона підготувала близько 60 тис. солдатів. Сьогодні міністри домовилися про підвищення цього показника до 75 тис. за рахунок підготовки ще 15 тис. солдатів до кінця року».

Верховний представник зазначив, що держави-члени хочуть самостійно ухвалювати рішення стосовно використання далекобійної військової техніки. «Відбулася дискусія на стратегічному рівні, але було узгоджено, що такі питання надалі будуть частиною політики держав-членів ЄС. Це має бути національним рішенням, ухваленим в межах двосторонніх домовленостей з Україною».

Джерело: портал Східного партнерства з посиланням на Заяву Верховного представника ЄС Жозепа Борреля

Сообщение Військова підтримка ЄС для України перевищила 43 млрд євро – Жозеп Боррель появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top