«Результатом ми задоволені»: у Запоріжжі зустріли триразову паралімпійську чемпіонку Марію Помазан

За інформацією: Суспільне Запоріжжя.

"Результатом ми задоволені": у Запоріжжі зустріли триразову паралімпійську чемпіонку Марію Помазан

Марія Помазан, паралімпійська чемпіонка. Суспільне Запоріжжя

Результатом підопічної задоволена й тренерка Марії Помазан Тамара Едішерашвілі:

«Я задоволена. Бо було коло води повно, я дуже хвилювалась за Марію, щоб вона не послизнулася і не впала, тому з першої спроби ми зробили все, що змогли. Китайську спортсменку я знаю її вже не перший рік, ми вирішили з першої спроби дати зрозуміти, що ми більше не віддамо їй золото».

"Результатом ми задоволені": у Запоріжжі зустріли триразову паралімпійську чемпіонку Марію Помазан

Тамара Едішерашвілі, тренерка, та атлетка Марія Помазан. Суспільне Запоріжжя

До змагань Марія готувалась за кордоном та в інших містах України — за її словами, у Запоріжжі немає достатньо можливостей для тренувань:

«Підготовка важка, звичайно. В нас у Запоріжжі немає де тренуватися, взагалі. Були й за кордоном, були й в нашому центрі на Заході України. Були й ранкові, й вечірні тренування».

Окремо запам’ятались Марії відносини з російськими спортсменами, яких допустили до змагань під нейтральним прапором. За словами атлетки, українські представники мали більш жорсткі заборони:

«Не можна писати «Слава Україні», не можна до них спиною повертатися, ще щось казати їм. Вони ж ображали наших спортсменів, навіть коли спортсмени стояли на п’єдесталі з першим місцем, грав гімн України, вони скривляли обличчя. Було важко, особливо, коли ще поруч ці «нейтральні особи» ходили і робили вигляд, що не розуміли, чому ми з ними не вітаємося».

"Результатом ми задоволені": у Запоріжжі зустріли триразову паралімпійську чемпіонку Марію Помазан

Близькі та рідні зустрічають Марію Помазан та Тамару Едішерашвілі. Суспільне Запоріжжя

Про схожі ситуації неповаги російських спортсменів пригадала й тренерка Тетяна Едішерашвілі:

«Вони мене в їдальні зустріли, привіталися, я не відповіла. Потім вони почали знущатися, що ось я глуха, сліпа. Я кулак стиснула, а потім думаю: «Стоп, у мене за спиною спортсмен, нас дискваліфікують, нас попередили». Я пішла далі, а вони далі мене ображали. Я кажу: «Йдіть за кораблем».

Свою перемогу спортсменка присвятила усім, хто допомагає боронити Україну:

«ЗСУ. Нашим військовим, також хочу сказати, рятувальникам, волонтерам, медикам. За те, що також рятують нас в таких важких умовах. Україні всій, це в першу чергу. Дякую всім, родині, тренеру, головне — ЗСУ», — поділилася Марія Помазан.

"Результатом ми задоволені": у Запоріжжі зустріли триразову паралімпійську чемпіонку Марію Помазан

Золота медаль Марії Помагазан зі змагань Паралімпіади-2024. Суспільне Запоріжжя

Нині атлетка планує і надалі продовжувати тренування, аби гідно виступили на наступній Паралімпіаді, яка відбудеться у 2028 році в Лос-Анджелесі (США):

«Важкою ціною здобуваються золоті медалі. Тренування, емоційним станом, зв’язок «тренер-спортсмен». Дякую всім за підтримку. Я, коли виходила на стадіон, дуже багато українців було, дуже багато людей, які підтримували, ми, коли виходили на парад відкриття, всі вставали, всі підтримували нас. Всі інші країни, аплодували. І ми всі дуже вдячні».

Марія Помазан: що відомо про спортсменку?

  • 35-річна параатлетка, що виступає у класі F35 та представляє Запоріжжя.
  • П’ятиразова паралімпійська медалістка, зокрема триразова чемпіонка: здобула «золото» у штовханні ядра у Лондоні-2012, Токіо-2020 та Парижі-2024. Також здобувала «срібло» у штовханні ядра у Ріо-2016 та у метанні диска у Лондоні-2012.
  • На рівні чемпіонатів світу вісім разів здобувала «золото»: шість разів у штовханні ядра (2011, 2013, 2015, 2017, 2019, 2023 роки) та двічі — у метанні диска (2011, 2013 роки).

Share this post

нет
scroll to top