Лікар розказала, чому у жінок нерегулярний цикл або взагалі відсутній

Чимало жінок в Україні скаржаться на нерегулярний менструальний цикл або взагалі його відсутність.
Чому так трапляється, розповідає РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на допис гінеколога Оксани Негрич в Instagram.

Що треба знати про цикл
Лікар повідомила, що перше, що варто зробити при відсутності менструації — тест на вагітність (навіть якщо при статевому акті ви користувалися контрацепцією). Якщо таки порушення циклу — не вагітність і не одноразовий епізод (який можна списати на зміну клімату, режиму, стрес і перевтому), варто звернутися до лікаря.
Які можуть бути діагнози
Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) — найчастіша причина порушення циклу, але цей діагноз встановлюється лише при виключенні інших варіантів (не одразу по УЗД, без врахування всіх факторів)
Гіперпролактинемія (підвищення рівня пролактину)
Функціональна гіпоталамічна аменорея: надмірний фізичний або емоційний стрес, дуже низька маса тіла або різка втрата ваги
Прийом різних препаратів (тому важливо озвучити лікарю все, що ви приймаєте, навіть БАДи і трави)
Передчасна недостатність яєчників/менопауза
Порушення функції щитовидної залози та інші ендокринні захворювання (зазвичай мають ще інші прояви)
Генетичні захворювання ( хромосомні патології, синдром ламкої Х-хромосоми та інші)
Іноді відсутність менструацій — це наслідки оперативних втручань, перенесених інфекції матки чи взагалі вторинний результат інших захворювань.
Оксана розповіла, що правильна, логічна та послідовна діагностика в цій ситуації — ключ до подальшого успішного лікування та профілактики ускладнень.

Нагадаємо, що гінеколог назвала українкам оптимальний вік для вагітності.
Раніше ми писали про те, що може призвести до проблем під час вагітності.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета — надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров’я звернутися до лікаря.

Share this post

нет
scroll to top