У соцмережах – чергова хвиля активності шахраїв

Офіційний канал проекту VoxCheck нагадує про класичні прийоми шахрайства.

!!! Ви бачите допис про виплату у 6500 грн за програмою «єПідтримка» для всіх охочих.
Програма «єПідтримка» завершилась у 2022 році, і нових виплат не передбачено. Посилання для «отримання коштів» веде на фішингові сайти — там викрадають особисті дані користувачів.

!!! У вашій стрічці – раптова пропозиція про фінансову допомогу від благодійних організацій «Фонд Ріната Ахметова», «Разом» чи інших.

Насправді ці організації не оголошували про виплати у розмірі 7 тис. грн. Тож посилання з допису на жоден із сайтів цих організацій не вело. Натомість за лінком побачите застереження: «Цей ресурс становить загрозу та пов’язаний з викраденням персональної інформації, облікових даних та коштів з банківських рахунків».

!!! І знову пропонують виплати, і ніби зі сторінки відомого медіа — ТСН. Повідомляють, що Асоціація спорту України теж вирішила роздати по 7,5 тис. грн українцям, постраждалим від війни.

Насправді ніякої виплати від Асоціації спорту України не було, а «сторінка ТСН» — підроблена. Посилання допомагають виключно з викраденням персональних даних.

При переході за посиланням відкривалася сторінка з логотипами Мінсоцполітики України та Асоціації «Спортивна індустрія України». Однак на офіційному сайті міністерства інформації про такі виплати немає, а сайт асоціації не оновлювали з 2021 року.

5 порад, щоб уникнути шахрайства:

  1. Не переходьте за незнайомими або підозрілими посиланнями, щоб не опинитися на фішингових сайтах.
  2. Не піддавайтеся емоціям. Щоб змусити вас діяти спонтанно, шахраї нерідко провокують на стрес: змушують панікувати чи приймати швидкі рішення.
  3. Не розголошуйте в інтернеті паролі, банківські дані чи іншу особисту інформацію.
  4. Завжди перевіряйте офіційні сторінки організацій, що пропонують виплати на значні суми.
  5. Пам’ятайте, обіцянка про легкі гроші в інтернеті — це в більшості випадків і є шахрайство.
  6. Сообщение У соцмережах – чергова хвиля активності шахраїв появились сначала на Газета МИГ.

    Share this post

    нет
    scroll to top