У «Дубовому гаю» обміліли водойми: екологи назвали причину

На території парку «Дубовий гай» існують дві водойми — «Велика» та «мала». Вони розділені земляною дамбою, в якій укладена водопропускна труба. Рівень води у цих водоймах пов’язаний з рівнем поверхневих вод річок М. Московка та Дніпро, повторює коливання їх рівня.

Про це повідомили в Запорізькій міськраді.

Наразі, після підриву росіянами Каховської ГЕС, рівень води у р. Мокра Московка та р. Дніпро значно знизився. Це призвело до пониження рівня ґрунтових вод, які були одним із джерел наповнення водойм парку «Дубовий гай». На теперішній час на «малій» водоймі рівень води знизився на 2 – 2,5 метри, на «великій» водоймі – на 2,5 – 3,5 метри.

В управлінні з питань екологічної безпеки міської ради зазначають, з урахуванням «тіла» водойм (складається з водонасиченого середньої щільності піску) та режиму водоносного горизонту (пов`язаний з поверхневими водами р. Мокра Московка та р. Дніпро і повторює коливання їх рівня), штучне наповнення водойм водою може дати лише короткочасний ефект, тому є недоцільним.

Фахівці наголошують, що ці водойми не мають рибогосподарського значення. У той же час крижні та лебеді за необхідності активно перелітають з водойми на водойму у пошуках корму та місць гніздування. До того ж ці птахи активно годуються не тільки на водоймі, але й на землі, поїдаючи трав’янисту рослинність, комах та прикорм, який дають їм люди.

Подписывайтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top