Шахраї пропонують онлайн-роботу та виманюють гроші — як вберегтися

Шахраї пропонують онлайн-роботу та виманюють гроші - як вберегтися

Аферисти спокушають людей пропозиціями легкого заробітку — не погоджуйтесь на роботу, де потрібно вкладати власні гроші

Будьте обережні — шахраї пропонують роботу та намагаються виманити кошти у людей. Про це попередили на офіційній сторінці кіберполіції.

Читайте також: «Проголосуй за мою племінницю»- запоріжцям приходять повідомлення від росіян з фішинговими посиланнями

«Клацніть посилання та придбайте товар». Згідно з даними кіберполіції, шахраї надсилають у популярних месенджерах повідомлення з пропозиціями легкого заробітку. Схема полягає в нібито популяризації товарів на відомому маркетплейсі шляхом їх купівлі та подальшого продажу на вже підконтрольному аферистам сайті. Тобто, люди повинні купити певний товар і потім продати його на іншому сайті (сайті шахраїв).

Шахраї пропонують онлайн-роботу та виманюють гроші - як вберегтися

Всі, хто погодився на таку «роботу», отримували завдання від злочинців, за виконання яких зловмисники обіцяли платити гроші. На перших етапах українці дійсно могли отримувати невеликі виплати на свої банківські картки. Таким чином, їх залучали до злочинної схеми.

Далі шахраї вимагали зареєструватися на їх сайті та здійснювати купівлю-продаж товарів за інструкціями «менеджерів». Щоб купити товар, українці мали поповнювати свій баланс в особистому кабінеті, перераховуючи власні кошти на зазначені злочинцями банківські картки.

Для виведення коштів зловмисники вимагали повторних перерахувань коштів на їх банківські картки. Такий алгоритм продовжувався доти, доки жертви не розуміли, що мають справу з шахраями.

Як вберегтися

— Навіть якщо ви вже обізнані про таку «схему», не слід намагатися отримати гроші від зловмисників навіть на перших етапах – будь-яке спілкування з ними це ризик втратити свої заощадження.

— Не переходьте за сумнівними посиланнями. У кіберполіції звертають вашу увагу на небезпеку переходу за сумнівними посиланнями та введення на таких ресурсах своїх персональних і банківських даних. Зловмисники, які отримують ці дані, можуть використовувати їх для викрадення коштів з ваших рахунків.

— Перевіряйте сайти, на яких вводите свої платіжні дані.

— Не погоджуйтесь на роботу, де потрібно вкладати власні гроші.

Шахраї пропонують онлайн-роботу та виманюють гроші - як вберегтися

— Якщо ви випадково розкрили дані своєї платіжної картки, інтернет-банкінгу на підозрілому сайті, негайно телефонуйте до банку за номером, зазначеним на звороті картки. Вимагайте блокування коштів на рахунку, а у випадку несанкціонованого списання коштів – блокування трансакцій та надайте звернення до банку – отримувача коштів щодо їх блокування / повернення.

Читайте також: У Запоріжжі відкрили центр протидії шахрайствам — як туди звернутись

Якщо ви стали жертвою інтернет-шахрайства, негайно повідомте про це кіберполіцію (https://ticket.cyberpolice.gov.ua/).

Ми писали, що шахраї ошукують запоріжців за відомою схемою — як вберегтися.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top