Як запорозькі козаки чинять інформаційний спротив російським агресорам

У Центрі журналістської солідарності при Запорізькій обласній організації НСЖУ відбулося засідання «круглого столу» під назвою «Завдання Українського козацького руху інформаційного спротиву у боротьбі з фальсифікацією вітчизняної історії ворогом у часи повномасштабного вторгнення агресорів рф в Україну». У ньому взяли участь представники козацьких організацій, влади, наукових установ, навчальних закладів, військовослужбовці.

Верховний отаман Українського патріотичного козацтва Дмитро Сухінін повідомив, що рух козацького інформаційного спротиву дуже важливий, бо російські окупанти намагаються свої воєнні злочини закамуфлювати відвертою брехнею.

Власне, інформацій1ний опір з боку козацьких організацій існує вже десять років, дане питання є стратегічним у боротьбі за Незалежність України. До лав опору залучено козаків з десяти областей, а також письменники, журналісти, історики, воїни ЗСУ.

Було створено інформаційні сайти, сторінки в інтернеті, а також видано чимало книг, серед яких «Вогняні роси», «Українське козацтво – новітня історія», «Козацький самовидець», «Десять років Українського патріотичного козацтва» та інші.

Головним завданням руху було збереження і примноження пам’яті: за вивченням спадщини Миколи Космарова, Якова Новицького, Дмитра Яворницького та інших достойників про роль Гетьманщини, Війська Запорозького Низового – не забути про сучасників. Про тих, хто поклав життя на олтар боротьби за Незалежність України та її державність.

“Сучасні козаки повинні зібрати й підготувати матеріали про діяльність нинішніх козацьких організацій. Тобто, написати новітню історію Українського козацтва, показати всьому світові, що проти агресора воює зараз весь український народ”, – вважає Дмитро Сухінін.

На засіданні “круглого столу”. Дмитро Сухінін – у центрі

Пан Дмитро запропонував долучити до цієї справи державні органи, а також усі інституції, яким не байдужий інформаційний спротив: Міжнародний конгрес Українського козацтва й Міжнародну спілку українських козацьких письменників, включаючи друзів із діаспори.


Воїн ЗСУ Микола Григоряк
зазначив, що тема інформаційного спротиву над актуальна, бо агресор подає інформацію так, як вигідно йому.

“Запущена величезна інформаційна машина з їхнього боку. Вони уміють усе поставити з ніг на голову, все переінакшити, перекрутити. Дещо їм удається. Наприклад, тема мобілізації. Вони добилися того, що черг біля військкоматів тепер немає. Більшість повідомлень нині – в мережах інтернету. Тому треба працювати саме там, показувати події, які є, правдиво. Наша молодь працює переважно в інтернеті, черпає звідти новини. Хотілося б, щоб і держава до цього долучилася”.

Ветеран російсько-української війни Артем Сахаров підкреслив, що росіяни кидають на інформаційні диверсії величезні кошти. На які підкуповують в Україні запроданців. Після повномасштабного вторгнення СБУ викрила понад дві тисячі шпигунів росії в Україні. А колаборантів налічується вже близько чотирьох тисяч. “Зрадники наводять на наші міста і села ракети, від яких страждаємо кожного дня”, – сказав пан Артем.

Заступник директора Департаменту культури Запорізької обласної військової адміністрації Павло М’яло повідомив, що Міністерство культури та стратегічних комунікацій в інформаційному опорі буде концентруватися на трьох напрямках:

  • боротьба з російською пропагандою на тимчсасово окупованих територіях;
  • донесення правди, що росія знищує українців як націю і зброєю. І інформаційно;
  • впровадження програми підтримки української мови як державної, у тому числі оновлення фондів і поповнення сучасною українською літературою книгозбірень.

Проректор Таврійського державного агротехнологічного університету Олександр Ломейко зауважив, що в університеті разом з коледжами зараз навчається майже 10 тисяч студентів. Це патріоти, які вірять, що повернуться до рідного міста і будуть його відновлювати й розбудовувати. Поза тим патріотичне виховання потребує достовірних джерел, а наукова бібліотека університету (як і музей, багато експонатів якого було присвячено козацтву) знищені у Мелітополі окупантами.

“Молодь сидить у соцмережах, та на ТікТоці чи Телеграмі, на жаль, мало правди. Тому українська історична література, у тому числі книги, видані козаками, мають бути у вільному електронному доступі”, – впевнений пан Олександр.

На засіданні «круглого столу» також виступили депутатка Запорізької обласної ради Ірина Півень, консул Латвії в Україні Юрій Підгорний, доктор історичних наук Георгій Шаповалов, членкиня Міжнародного козацького волонтерського штабу Вікторія Дехтерук, директор Федорівського центру профтехосвіти Андрій Зеленцов, заступник верховного отамана Українського патріотичного козацтва Леонід Собокар, керівник Всеукраїнської федерації козацьких бойових мистецтв Олександр Притула та інші.

Журналісти, члени Національних спілок журналістів і письменників України Валентин Терлецький та Іван Кушніренко поділилися з учасниками Круглого столу творчими задумами.

Журналістка Антоніна Букреєва зауважила, що про діяльність козацтва дуже мало інформації в соцмережах. Тому, мабуть, потрібно козакам менше сподіватися на владні органи, а робити свої індивідуальні виступи в ТікТоці, Facebook, YouTybe тощо.

Ганна ЧУПРИНА, фото авторки

Сообщение Як запорозькі козаки чинять інформаційний спротив російським агресорам появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top