Бюджет Запоріжжя в наступному році «втратить» понад 560 мільйонів гривень

В цілому по Україні доходи місцевих бюджетів в 2025 році плануються із зростанням лише на 1,6%. Наступного року передбачається зменшити норматив відрахувань податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів з 64%, як це є сьогодні, до 60%.

Про це стало відомо під час засідання апаратної наради у Запорізькій міськраді, передає 061

«Тобто 4% податку на доходи фізичних осіб поповнить державний бюджет. Для міста Запоріжжя це означає, що ми втратимо приблизно 325 млн гривень. Також продовжується практика зарахування військового ПДФО до державного бюджету. На відміну від цього року здійснено розрахунки горизонтального вирівнювання і передбачена реверсна дотація. Реверсна дотація – це вилучення з місцевих до державного бюджету коштів. В тих бюджетах, де середній показник податку на доходи фізичних осіб на одного жителя перевищує середній по Україні. В розрахунку по місту Запоріжжю враховане наявне населення станом січень 2022 року, тобто довоєнні останні показники, які були в статистиці. І до цієї суми, а це 710 тисяч жителів додано кількість ВПО – 154,5 тисяч осіб», —  повідомила директорка департаменту фінансової та бюджетної політики Вікторія Логвиненко.

Посадовці прорахували, що реверсна дотація для бюджету міста Запоріжжя складе на рівні 238,4 млн грн. Загальний «мінус» по ПДФО та реверсній дотації складе 563 мільйона гривень.

Освітня субвенція не розподілена, формула наразі опрацьовується Міністерством освіти і науки, проте вже зараз зрозуміло, що ця субвенція наступного року буде значно менша, ніж торік.

«Нам потрібно дуже ретельно підійти до формування видаткової частини бюджету, впроваджувати заходи спрямовані на збільшення надходжень, також на економію бюджетних коштів, оптимізувати видатки, зосередитись на нагальних потребах та пріоритетних напрямах, запровадити заходи з енергоощадження і забезпечити ощадне споживання енергоресурсів, а також продовжувати співпрацювати з міжнародними донорами та залучати дійсно додаткові джерела фінансових ресурсів, оскільки власних буде не вистачати», —  прокоментувала Логвиненко.

Секретар та в.о голови міської ради Регіна Харченко наголосила на тому, що критично важливо виплачувати зарплати робітникам комунальних підприємств на рівні соціальних стандартів.

«Кожне комунальне підприємство, яке зараз працює в місті, виконує дуже велику роботу. Тому ми не маємо права економити на зарплатах», —  зазначила Регіна Харченко.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що запорізькі підприємства сплатили 264 млн гривень екологічного податку.

Джерело: 061.ua

Share this post

нет
scroll to top