Нова диригентка «Київської Камерати» – Кері-Лінн Вілсон

За інформацією Міністерство культури та інформаційної політики України, засновницю та музичну директорку Ukrainian Freedom Orchestra Кері-Лінн Вілсон призначено головною диригенткою провідного камерного оркестру України – Національного ансамблю солістів «Київська Камерата».

“Музиканти України – це художня душа цієї сміливої країни, яка бореться за своє майбутнє. Мій обов’язок – робити все можливе, щоб допомогти захистити їх у їхній боротьбі за свободу”, – сказала Кері-Лінн Вілсон.
Це другий головний диригент за майже п’ятдесятирічну історію Національний ансамбль солістів «Київська Камерата». Кері-Лінн Вілсон, засновниця та музичний директор Ukrainian Freedom Orchestra, виступатиме з «Київською Камератою» на концертах як в Україні, так і за її межами.
«Київська Камерата» була заснована у 1977 році Валерієм Матюхіним, її єдиним попереднім диригентом, який помер у 2023 році. Оркестр був створений за підтримки Спілки композиторів України для популяризації та замовлення творів провідних сучасних українських композиторів, серед яких Валентин Сильвестров, Євген Станкович та Мирослав Скорик.
“Ми обрали Кері-Лінн головною диригенткою нашого колективу через її музичну майстерність і відданість сучасній українській музиці, – наголосила Богдана Півненко, генеральна й художня директорка оркестру. – В Україні її тепер вважають однією з наших культурних героїнь”.
Кері-Лінн Вілсон, 57-річна диригентка, яка з початку повномасштабного вторгнення Росії в 2022 році допомагає боротися за свободу України на культурному фронті, впевнена, що “Музиканти України – це художня душа цієї сміливої країни, яка бореться за своє майбутнє. Мій обов’язок – робити все можливе, щоб допомогти захистити їх у їхній боротьбі за свободу”.
Міжнародна кар’єра пані Вілсон як диригентки охоплює провідні оперні театри та концертні зали світу. У відповідь на широкомасштабну агресії Росії проти України у 2022 році вона заснувала Ukrainian Freedom Orchestra за підтримки Метрополітен-опери в Нью-Йорку, Польської національної опери та Міністерства культури України. На новій посаді з «Київською Камератою» пані Вілсон тісно співпрацюватиме з камерним оркестром як в Україні, так і за кордоном. На початку жовтня виступатимуть на щорічному фестивалі сучасної музики в Києві, а 23 листопада разом із Національним філармонічним оркестром виконають концерт у Києві на вшанування пам’яті мільйонів жертв сталінських репресій. Більше концертів в Україні заплановано на весну та початок літа 2025 року, а також концерт у Берліні у квітні 2025 року. Також у найближчі сезони організовуються міжнародні тури «Київської Камерати» до Сполучених Штатів та інших країн.

Сообщение Нова диригентка «Київської Камерати» – Кері-Лінн Вілсон появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top