14 вересня – День танкістів в Україні

ДЕНЬ 934-й РОСІЙСЬКОЇ АГРЕСІЇ – DAY 934 RUSSIAN AGRESSION

14 вересня в Україні святкують День танкістів (танкових військ). Це свято було встановлено Указом Президента України від 9 вересня 2023 року. Перенесення події пов’язане з тим, що в цей день аналогічна подія відзначається нашим ворогом. 

https://i.stopcor.org/news/2023/9/14/filestoragetemp-2023-09-14t122323-782.jpeg?size=2010x1050Раніше цей день святкували як День танкістів у другу неділю вересня. Свято вшановує мужність та героїзм воїнів-танкістів, які боролися за свободу, незалежність та територіальну цілісність України. Також це свято є нагодою для виховання нових поколінь танкістів на найкращих традиціях попередніх поколінь.

Уперше світ побачив танки ще у 1916 р. під час бойових дій на Соммі завдяки англійцям. За технічним оснащенням техніка суттєво відрізнялась від своїх сучасних броньованих послідовників, але це не завадило першим танкам справити на супротивника страхітливе враження.

https://ohoronapraci.kiev.ua/storage/web/cache/1/26tDV8baXBKC_OgzE_qvsYGsAvEnxD1o.jpg?w=680&h=409&s=06c8830e9fe3bcd41eb8c6eab650a1d8

На сьогодні Україна сміливо називається одним із провідних танкових виробників в світі. Історія розвитку танкобудування та створення танкових військ в країні налічує десятки років. Танкові війська складають кістяк сухопутних військ країни.  Наші танкісти мужньо та героїчно боронять нашу державу від ворога. Героям слава!

 

Також 14 вересня День фізичної культури та спорту в Україні. Щороку припадає на другу суботу вересня. Це свято було встановлено Указом Президента України від 29 червня 1994 року.

https://cdn.celebratoday.com/images/Celebratoday-day-of-physical-culture-and-sports-09-09-2023.png

Цей день присвячений популяризації здорового способу життя, фізичної активності та спорту серед населення. Він є нагодою для вшанування професійних спортсменів, тренерів, а також всіх любителів активного способу життя. У цей день проводяться різноманітні спортивні заходи, змагання та флешмоби, які сприяють залученню людей до занять спортом.

https://fs05.vseosvita.ua/05002wwf-b60f-1200x630.png

Появою свята спортивного свята ми завдячуємо ініціативі вітчизняних спортивних та фізкультурних товариств і організацій, яку в 1994 році було підтримано Президентом. Відтоді в другу суботу вересня в нашій державі відбувається щорічна національна подія — День фізичної культури і спорту України.

 

А ще 14 вересня День українського борщу. Припадає на другу суботу вересня. Це свято було запроваджено для вшанування борщу як символу української культури та ідентичності.

https://daytoday.ua/wp-content/uploads/2023/09/Den-ukrainskoho-borshchu.jpg

Борщ є не лише кулінарною стравою, але й важливим елементом національної спадщини України. Перша згадка про борщ в історичних документах датується кінцем жовтня 1584 року. Однак, зважаючи на інші знаменні дати в Україні протягом жовтня, було вирішено перенести День борщу на вересень.

1 липня 2022 року ЮНЕСКО внесла борщ до Списку нематеріальної культурної спадщини, яка потребує охорони. 

https://www.telegraf.in.ua/uploads/posts/2022-07/1656698846_borsch.jpg

Відомо також, що було створено петицію про запровадження Дня борщу, присв’ячену внесенню борщу до спадщини ЮНЕСКО. Вона не зібрала достатньої кількості підписів.

День українського борщу – це більше, ніж просто святкування страви, це свідчення багатої культурної спадщини та ідентичності України.

 

14 вересня Всесвітній день атопічної екземи. Це свято було запроваджено 2018 року за ініціативою організації GlobalSkin та Європейської Федерації асоціацій пацієнтів з алергією та хворобами дихальних шляхів (EFA). Метою цього дня є підвищення обізнаності про атопічну екзему, яка є хронічним захворюванням шкіри, що проявляється сухістю, свербежем та запаленням.

https://daytoday.ua/wp-content/uploads/2021/08/Vsesvitniy-den-atopichnoi-ekzemy.jpg

Атопічний дерматит або екзема – захворювання шкірних покривів, яке проявляється сухістю та свербежем і зазвичай має хронічний характер (запальний або рецидивний). 

https://mc-alternativa.com.ua/wp-content/uploads/2023/10/ekzema-u-detej-1-e1701014655341-778x437.jpgЦя хвороба достатньо поширена – немає дерматолога у всьому світі, який би хоч раз не ставив такий діагноз. Згідно зі статистичними даними, 0,5-2% населення європейських країн страждає від атопічної екземи, серед дітей цей показник більш загрозливий – 25%. У 80% випадків діагноз ставиться дітям у віці до 5 років.

 

Також 14 вересня Всесвітній день надання першої медичної допомоги. Щороку святкується в першу суботу вересня.  У 2000 році членами Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця було ініційовано щорічне проведення Всесвітнього дня надання першої медичної допомоги (World First Aid Day). Відтоді це свято відзначається у другу суботу вересня щорічно. 

https://daytoday.ua/wp-content/uploads/2021/08/Vsesvitniy-den-nadannia-pershoi-medychnoi-dopomohy.jpg

Метою цього дня є підвищення обізнаності про важливість першої медичної допомоги та навчання базовим навичкам надання допомоги в екстрених ситуаціях. Нещасні випадки можуть трапитися будь-де і будь-коли, тому важливо, щоб кожна людина знала, як правильно діяти, щоб врятувати життя.

 

Як назвати дитину, яка народилася 14 вересня

Іменини: Іван, Микола.

Талісманом людини, народженої 14 вересня, є тигрове око.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQLplUiLbHPIDsUQoaq1M9jcFP6SXh5vtuvTg&s

Здавна вірили, що цей камінь може відгородити власника від різних лих. Також існувало повір’я, що тигрове око захищає від необдуманих вчинків.

Цього дня народилися:

  • 1951 рік — український письменник, композитор, науковець, заслужений діяч мистецтв України Володимир Мельников;
  • 1952 рік — український співак, народний артист України Микола Гнатюк;
  • 1974 рік — українська актриса театру і кіно Олеся Власова.

Пам’ятні дати і події 14 вересня

  • 1068 рік — під час повстання кияни визволяють з порубу Великого князя Київського Всеслава Брячиславича, скинувши Ізяслава Ярославича;
  • 1797 рік — відбувається державний переворот у Французькій республіці;
  • 1812 рік — французька армія Наполеона входить до Москви;
  • 1871 рік — розпочинає свою діяльність перший в Наддніпрянській Україні банк — Харківський акціонерний земельний банк;
  • 1939 рік — у США авіаконструктор Ігор Сікорський (колишній киянин) піднімає у повітря свій перший гелікоптер VS-300;
  • 1991 рік — у Києві розпочинає роботу Всеукраїнський форум інтелігенції;
  • 1995 рік — у Брюсселі відбувається офіційна церемонія прийняття Індивідуальної програми співробітництва між Україною і НАТО;
  • 1996 рік — в Одесі відбуваються Світовий конгрес чеченців і Всеукраїнський конгрес вайнахів;
  • 2000 рік — корпорація Microsoft випускає операційну систему Windows Millennium Edition.

Джерела:

https://tsn.ua/other/yakezavtra-14-veresnya-svyato-vse-pro-cey-den-yake-cerkovne-svyato-scho-ne-mozhna-robiti-2655972.html

/daytoday.ua/14-veresnia/

Сообщение 14 вересня – День танкістів в Україні появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top