Небезпечний пилок амброзії з Запоріжжя виявили аж у Нідерландах

Пилок амброзії, яка цвіте в Запоріжжі, з вітром потрапив у Європу

Про це в коментарі Укрінформу повідомила кандидат медичних наук, лікар-алерголог Центру алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів (ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О.С. Коломійченка НАМН України») Ольга Наумова.

За словами лікарки, через забруднення повітря внаслідок воєнних дій амброзія почала виробляти на більше алергену.

“За звітами екологів, упродовж 24 місяців повномасштабної війни у повітря було викинуто 175 млн тонн СО2, але якщо для екології і населення це вкрай негативний фактор, то для амброзії – дуже позитивний!

Адже за підвищення рівня СО2 у цієї рослини суттєво зростає виробництво пилка.

І на сьогодні амброзія виробляє пилка на 61% більше, ніж зазвичай”, – розповіла Наумова.

Крім того, через забруднення повітря в самому пилку збільшується кількість пилкових зерен – вони стають дрібнішими і здатними підніматися з повітрям на висоту до кілометра та долати з вітром довжелезні відстані.

“У Нідерландах, де практично немає амброзії, вчені виявили пилок, провели дослідження, зробили математичні розрахунки і з’ясували, що до них на територію він з вітром потрапив з амброзії, яка цвіла в Запоріжжі!” – розповіла Наумова.

До того ж, за словами науковиці, амброзія – це бур’ян, який прекрасно росте на пошкоджених ґрунтах, і зараз проблема в тому, що зона бойових дій – найбільш оптимальна для її проростання.

Крім того, що вона швидко захоплює розорані, але не засіяні культурними рослинами землі, внаслідок вибухів змінюється PH ґрунтів, а чим кисліший ґрунт, тим краще на ньому буде рости амброзія.

“Найменші часточки пилкових зерен вітром переносяться на дуже великі відстані, зокрема і з зони бойових дій, де поля не засіяні, а амброзія відразу агресивно займає ці місця. І кількість пилку, яка летить з тих місць зараз, на жаль, катастрофічно висока”, – говорить лікарка.

Читайте також: У Запоріжжі виросло стільки амброзії, що в одному з районів ввели карантин

Сообщение Небезпечний пилок амброзії з Запоріжжя виявили аж у Нідерландах появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top