«Суть залишається однаковою»: Іван Люленов висловився про велике православне свято

Актор і гуморист Іван Люленов проживає в Україні вже майже 10 років. Він приїхав разом з комедійною командою «Стоянівка» з Молдови, аби виступити у «Лізі сміху».
Зараз Ваня розвиває карʼєру співака, активно підтримує Україну в боротьбі з російськими окупантами та вивчає солов’їну. І хоч українська та румунська мови зовсім не схожі, нас єднає релігія — православʼя. Тому маємо багато спільного у культурі та побуті.

За лаштунками шоу «єПитання», яке виходить щосереди о 20:00 на Новому каналі, артист розповів РБК-Україна (проект Styler) про схожість між традиціями у Молдові та Україні.

«Перше, що спадає на думку, — Великдень. У нас також заведено ходити до церкви, святити паску, фарбувати яйця та дотримуватися інших обрядів, які створюють особливу атмосферу. Зокрема, цей день розпочинається з того, що ми прокидаємося ще до сходу сонця й починаємо готуватися до церкви: збираємо паску, крашанки та інші страви, які збираємося освячувати. Як на мене, такий своєрідний ритуал передає відчуття спокою та духовного піднесення», — розповів Ваня.
З Великоднем у телезірки пов’язані лише теплі спогади.
«Пам’ятаю, як у дитинстві ходив до церкви з батьками на Великдень. Був такий собі сімейний похід: ми всі збиралися разом, несли кошики з їжею, а після служби святкували всією сім’єю вдома», — пригадує Люленов.
З роками ця традиція залишилася, хоч і в трохи зміненому вигляді.
«Тепер я сам беру участь у приготуванні, а з дівчиною ми щоразу готуємо щось нове. Минулого року, наприклад, вирішили спробувати спекти власні пасочки. Це був цікавий досвід, бо спочатку не знали, як правильно, але все ж вийшло дуже смачно», — каже він.
А фарбування яєць, говорить гуморист, — «це взагалі окрема історія».
«Обираємо різні кольори, малюємо візерунки, іноді використовуємо бабусині рецепти для натуральних барвників. Взагалі Великдень завжди приносить відчуття тепла, родинності та надії. І хоч українські та молдавські традиції можуть трохи відрізнятися, суть залишається однаковою — це час, коли ми об’єднуємося, дякуємо за все, що маємо, і дивимося вперед з вірою та оптимізмом», — резюмував він.

До слва, раніше Олег Боднарчук зробив скандальну заяву про Тіну Кароль.
Окрім цього, нещодавно стало відомо, що росіяни вкрали формат українського тревел-шоу.

Share this post

нет
scroll to top