Чи мобілізують чоловіка до ЗСУ, якщо служити пішла дружина

Відстрочку від мобілізації в Україні можуть надавати за різних умов, однак автоматично вона не надається. Її необхідно оформити відповідно до чинного законодавства.
Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповіла адвокат юридичної компанії «Riyako&Partners» Катерина Аніщенко.

Чи мобілізують чоловіка, якщо служити пішла дружина
За словами експерта, якщо служити до лав Збройних сил під час війни пішла жінка, це є підставою для надання її чоловіку відстрочки.
«Якщо служить дружина, чоловік має передбачене законом право на відстрочку від мобілізації, а також право бути звільненим з лав ЗСУ», — наголосила вона.
Аніщенко зазначила, що в чинному українському законодавстві «немає окремо гендерних військових законів», тому якщо служить дружина, то чоловік має право на відстрочку.
«Але за умови, якщо вона служить саме в Збройних силах України. Не у поліції, не в ДСНС. Ці служби також виконують свої обов’язки під час воєнного стану, але це не є підставою для отримання чоловіком відстрочки», — уточнила юрист.
Вона розповіла також, що, спілкуючись з клієнтами, бачить не поодинокі випадки, коли родина приймає рішення, спираючись саме на такі обставини.
«Дружина, маючи неповнолітню дитину, іде добровільно мобілізуватися до ЗСУ через рекрутинговий центр. Розуміючи при цьому, що її як жінку навряд чи відправлять служити на «нуль». А її чоловік тим часом отримує передбачену законодавством відстрочку від мобілізації. Таким чином він забезпечить їх сімейні права, щоб дитина залишалася з кимось з батьків», — підсумувала адвокат.

Військовий облік в Україні
Нагадаємо, згідно з постановою Кабінету міністрів №932 від 16 серпня 2024 року, чоловіки віком з 16 до 25 років будуть автоматично ставати на військовий облік як призовники (зокрема і ті, хто перебуває за кордоном).
Виходячи з цього ми розповідали, чи можуть забрати до ЗСУ чоловіків від 16 до 25 років, а також яка різниця між призовником і військовозобов’язаним.
Читайте також, в якому випадку українців можуть мобілізувати навіть із правом на відстрочку.
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Share this post

нет
scroll to top