У Запоріжжі відбулися громадські слухання з Програми поетапного зниження викидів

За інформацією: Суспільне Запоріжжя.

У Запоріжжі відбулися громадські слухання з Програми поетапного зниження викидів

Громадські слухання, Запоріжжя, 6 вересня 2024 року. Суспільне Запоріжжя

6 вересня, у Запоріжжі відбулися громадські слухання щодо необхідності оновлення Програми поетапного зниження відходів та включення до неї заходів для мінімізації фенолу та формальдегіду в повітрі. Під час обговорення у залі та онлайн зібралися понад сто осіб, втім наприкінці лишилося лише 55 людей із правом голосу.

На слуханнях побували кореспонденти Суспільного.

Про Програму поетапного зниження відходів

Наприкінці червня 2023 року Запорізька міська рада оголосила тендер на розробку Програми охорони довкілля щодо поетапного зниження викидів забруднюючих речовин суб’єктами господарювання. Вартість замовлення склала 1 703 358,00 гривень, а виконавцем став Інститут громадського здоров’я імені О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України.

Хід роботи створення Програми поетапного зниження відходів контролювалося на регулярних засіданнях робочої групи по вирішенню питань покращення атмосферного повітря міста Запоріжжя при міськраді.

У Запоріжжі відбулися громадські слухання з Програми поетапного зниження викидів

Громадські слухання щодо Програма поетапного зниження забруднюючих викидів, Запоріжжя, 6 вересня 2024 року. Суспільне Запоріжжя

18 липня 2024 року науковці інституту громадського здоров’я імені О. М. Марзєєва представили проєкт Програми поетапного зниження відходів, нині його мають розглянути та затвердити на засіданні Запорізької міської ради.

Втім, 12 серпня екоактивісти Запоріжжя зареєстрували ініціативу про проведення громадських слухань щодо зменшення шкідливих викидів у атмосферному повітрі міста — її підписали 660 жителів обласного центру. Зокрема, ініціатори проведення слухань зазначили, що у Програмі поетапного зниження відходів не враховані викиди фенолу та формальдегіду.

«Перевищення вмісту цих токсичних речовин в повітрі регулярно фіксує Гідрометцентр, а інститут Марзєєва, розробник програми, не включає жодних заходів для їх зниження» Валерія Морозова

Позиція громадських активістів та жителів міста

За словами одного з ініціаторів громадських слухань, екоактивіста Микола Ралика, у технічному завданні для Інституту імені Марзєєва був пункт про необхідність зниження викидів фенолу та формальдегіду, втім готовій версії Програми їх не вказали.

У Запоріжжі відбулися громадські слухання з Програми поетапного зниження викидів

Мета Програми поетапного зниження, що зазначена у тендерній документації від 27 червня 2024 року. Prozorro

«Ми не вимагаємо внесення змін, ми вимагаємо виконання закону. За цю програму місто платить 1,7 мільйона за те, що, зокрема, будуть знижені в програмі фенол і формальдегід. Якщо цього немає, то за що платити? Не виконано завдання, і ми вимагаємо тут, на громадських слуханнях, щоб пояснили нам, яким чином так виходить, що не виконали те, що вам довірила громада?», — зазначає Микола Ралик

У Запоріжжі відбулися громадські слухання з Програми поетапного зниження викидів

Микола Ралик, екоактивіст Запоріжжя. Суспільне Запоріжжя

Окрім цього Микола Ралик наголосив на численних перенесеннях остаточного варіанту Програми поетапного зниження викидів для затвердження:

«З програмою тут засада капітальна. Вона мала б бути зроблена ще в першому кварталі 2023 року. Вже в договорі записали до середини грудня минулого року. Потім вони тихенько беруть і перед здачею програми приймають додаткову угоду, щоб перенести ще. В той раз вони пояснили, що війна і вони не можуть це зробити. Тобто все виглядає так, що мерія працює під забруднювачів, щоб дати їм можливість отримати дозволи до того, як прийметься програма. Їхні дозволи сім років працюють і програма працює сім років. Навіщо тоді та програма?»

Позиція розробників Програми поетапного зниження

Під час громадських слухань у залі з доповіддю виступила заступниця директора з наукової роботи Інституту громадського здоров’я імені О. М. Марзєєва Олена Турос. Зокрема, за її словами, проблема перевищення фенолу та формальдегіду є не лише через роботу промислових підприємств, а й через активне використання транспорту:

«От, дивіться, 175 джерел викидів по фенолу і 66 по формальдегіду. Але ми повинні розуміти, що можуть не тільки підприємства впливати на викиди фенолу й формальдегіду. Ми вважаємо, що проблема полягає не тільки у фотохімічному смогу, а й у стандартах якості повітря у приземному шарі атмосфери. У нас більш жорсткий показник. У Європі він у 10 разів менший».

У Запоріжжі відбулися громадські слухання з Програми поетапного зниження викидів

Олена Турос, заступник директора з наукоової роботи Інститктк громадського здоров’я імені Марзєєва. Особиста Facebook-сторінка Олени Турос

За даними, які представила Олена Турос на презентації, найбільшими забруднювачами повітря формальдегідом є наступні підприємства:

  • АТ «Мотор Січ» — 42 джерела викидів;
  • ПрАТ «Запорізький абразивний комбінат» — 18 джерел викидів;
  • ПрАТ «Запоріжвогнетрив» — 2 джерела викидів;
  • ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» — 2 джерела викидів;
  • ТОВ «Роверс-Ресурс» — 2 джерела викидів.
  • У Запоріжжі відбулися громадські слухання з Програми поетапного зниження викидів

    Таблиця з джерелами викидів фенолу та формальдегіду в Запоріжжі. Суспільне Запоріжжя

    Водночас найбільше джерел забруднення фенолом у Запоріжжі мають наступні підприємства:

  • ПрАТ «Запоріжкокс» — 86 джерел викидів;
  • АТ «Моторс Січ» — 50 джерел викидів;
  • ПрАТ «Запорізький абразивний комбінат» — 36 джерел викидів.
  • Позиція місцевої влади як замовників Програми поетапного зниження

    Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Андрій П’ятницький наголосив, що громадські слухання є фінальним етапом розробки Програми поетапного зниження викидів:

    «Багатьох з присутніх я знаю, бо ми разом майже півтора року працювали над цією складною Програмою. Програма, яка фактично єдина в Україні, яка розробляється, відповідно, дуже фаховим інститутом, тому я сьогодні наголошую на тому, що фінальна стадія цієї програми — це громадські слухання. До міста надійшло у нас повідомлення про необхідність проведення громадських слухань, відповідно до закону і статуту, керуючись принципами роботи Запорізької міської ради, прозорості, ми скликали громадські слухання».

    У Запоріжжі відбулися громадські слухання з Програми поетапного зниження викидів

    Андрій П’ятницький, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради. Суспільне Запоріжжя

    Вчергове на унікальності створеної Програми поетапного зниження викидів наголосив і начальник управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради Гліб Золотарьов:

    «Учасниками програми є 20 великих підприємств нашого міста. Це підприємства першої та другої групиПідприємства поділяються на групи за кількістю викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, на них мають впроваджуватися найкращі доступні технології та методи керування згідно з Інструкцією про вимоги до оформлення документів, в яких обґрунтовуються обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами., а також близько ста підприємств 3 групи, які мають паливовикористовуюче обладнання, що працюють на твердих видах палива. Програма передбачатиме заходи для зменшення фонового забруднення атмосферного повітря нашого міста».

    У Запоріжжі відбулися громадські слухання з Програми поетапного зниження викидів

    Гліб Золотарьов, начальник управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради. Скриншот з відео «Екологічні громадські слухання в Запоріжжі», розміщеному на Youtube-каналі Миколи Ралика

    Позиція регіонального омбудсмена у Запорізькій області

    До участі у громадських слуханнях долучився й Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Запорізькій області Михайло Волков, адже питання безпечного довкілля в регіоні перебуває на контролі омбудсмана Дмитра Лубінця:

    «Питання дотримання права на безпечне довкілля перебуває на контролі в Омбудсмана України Дмитра Лубінця. Беззаперечно підтримуючи конструктивну ініціативу громадськості, разом спільно прагнемо до розробки до введення в дію дійсно робочої програми поетапного зниження викидів», — зазначив Михайло Волков.

    У Запоріжжі відбулися громадські слухання з Програми поетапного зниження викидів

    Михайло Волков, Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Запорізькій області. Facebook/ Представництво Уповноваженого ВРУ з прав людини у Запорізькій області

    Своєю чергою, народний депутат України Сергій Штепа зазначив, що розробники Програми мають внести корегування щодо поетапного зниження фенолу та формальдегіду. Втім, за його словами, населення міста зможе відчути позитивні зміни лише після завершення повномасштабної війни:

    «Впроваджувати нові технології, будувати новий цех — це мільйони, або сотні мільйонів, а ракета може знищити все це буквально за декілька секунд. Тому для мене очевидно, що поки триває війна, серйозних модернізацій підприємств відбуватись не буде. Я вважаю необхідним, що нам потрібно розібратися з джерелами високої концентрації фенолу і формальдегіду та що з ними можна зробити. Тому що, якщо ми приймемо цю програму, не врахувавши ці дві речовини, ми, можна сказати, візьмемо у борг у наступних поколінь».

    У Запоріжжі відбулися громадські слухання з Програми поетапного зниження викидів

    Сергій Штепа, народний депутат України. Особиста Facebook-сторінка Сергія Штепи

    Резолюція

    На початку громадських слухань були присутніми 107 людей, з них 84 — мали право голосу, в тім до кінця заходу залишились 55 осіб з правом голосу. Головуючою слухань стала громадська активістка Валерія Морозова, секретарем — Бондарчук Анна.

    Отже, за результатами громадських слухань, прийняли наступну резолюцію:

  • Програма поетапного зниження викидів має бути приведена у відповідність до технічного завдання перед її прийняттям. Також до Програми надавались пропозиції в межах стратегічної екологічної оцінки. Їх також необхідно врахувати.
  • Виправити формулювання мети Програми, змінити формулювання очікуваних результатів та формулювання у графі «Координатний контроль програми» — додати громадськість;
  • Викласти текст Програми відповідно до законодавчих норм, загальноприйнятих практик та термінології. Запропонований текст Програми містить гіпотези, пропозиції, формулювання, що прийняті для наукових робіт, а не тексту Програми як документу;
  • Зібрати розрізнені таблиці із заходами Програми в єдину таблицю з розбивкою на блоки;
  • Виправити формулювання на сторінці 12 «Станом на 01.01.2023 року в місті нараховується понад 46 тисяч підприємств різних форм власності, з них 7947 — юридичні особи та 38 тисяч — ФОП». За законодавством, для цього контексту необхідно використовувати «суб’єкт підприємницької діяльності», а не «підприємство»;
  • Перенести всі заходи щодо скорочення викидів з «Дозволів на викиди забруднюючих речовин підприємств, що є виконавцями Програми» в таблицю із заходами програми, включаючи ліквідацію «мартенівського виробництва», яке залишилося в Україні лише в Запоріжжі;
  • Після затвердження Програми її будуть використовувати дозвільні органи, Міндовкілля та Запорізька ОДА.
  • Перегляд заходів щодо фенолу, оксиду азоту, формальдегіду.
  • Організація автоматичного спостереження вкидів забруднюючих речовин на стаціонарних джерелах і на межах санітарно-захисних зон.
  • Зробити звернення до Міндовкілля щодо припинення видачі дозволів підприємствам, які викидають речовини, передбачені Програмою, до затвердження самої Програми.
  • Прояснити громадськості індикатори виконання Програми.
  • Проведення регулярних позапланових перевірок підприємств, зокрема на викиди ними фенолу та формальдегіду.
  • У Запоріжжі відбулися громадські слухання з Програми поетапного зниження викидів

    Голосування під час громадських слухань, Запоріжжя, 6 вересня 2024 року. Суспільне Запоріжжя

    Окрім цього були пропозиції від науковців із Запорізького національного університету прийняти Програму так, як є, аби вона розпочала свою роботу, а потім, за необхідності та після додаткових досліджень щодо викидів фенолу та формальдегіду, її скоригувати. Поза тим їх не підтримали.

    Читати ще

    У Запоріжжі відбулися громадські слухання з Програми поетапного зниження викидів

    Читати ще «Ми не байдужі до довкілля»: у Запоріжжі відбулася екоакція «Маю право дихати»

    Share this post

    нет
    scroll to top