Матвіївська школа: реалії та дарунки до початку навчального року

Школа у Матвіївці на початку учбового року вирує. Діти за вчителями та вихователями в’ються вервечками: на прогулянку йдуть чи до класу повертаються, вітається кожен…

Це наймолодші, п’яти-шести років діти, які не охвачені дитячим садком, то вони займаються у нас із вихователями, – пояснює мені Олена Сергіївна Фесенко, директорка Матвіївського загальноосвітнього навчально-виховного комплексу «Всесвіт» – таку назву має школа. Та розповідає, як організоване у школі навчання.

Дітей на офлайні все більшає: “Поступово батьки зважуються: дивляться, як воно проходить, слідкують, чи правильно ми реагуємо на тривоги, і дітей все більше дітей приходить до школи… Все поруч, музична школа тут працює, і дім культури тут, у нас, розташувався – всі ми тут, всі разом. По-іншому не можна”.

Учні перших-четвертих класів та одинадцятикласники займаються щоденно, до 12.00. Всі інші класи – за графіком: п’яті, шості та сьомі чергуються у другу зміну: два дня навчання, два дня дома. Дев’яті та десяті – навчаються по черзі: тиждень один клас, тиждень інший. “У 9-А клас, наприклад, 33 учня, з них погодилися на очне навчання 27 батьків, – пояснює Олена Сергіївна. – Ми забрали учнів зо всіх філій, і возимо їх до Матвіївки, щоб забезпечити всіх дітей навчанням. Два нові автобуси отримали, тож усього у нас сім у шкільному автопарку. З понеділка і група подовженого дня запрацює, то якщо родині необхідно, діти можуть бути в школі з вихователями”. Мимо нас чимчикує перший клас з прогулянки до класу. “У понеділок починаємо гаряче харчування, – ділиться доброю новиною Олена Сергіївна. – Дякуючи місцевій владі, перші-четверті класи, а також діти з родин пільгових категорій – безкоштовно”.

Важко? Так, важко після перерви на суцільний онлайн. Та організоване все, як по нотах. Коли нема тривоги, то навчальний день триває більш-менш спокійно. Коли тривога – кожному класу підписали в укритті місце, де вони перебуватимуть. Окреме затишне місце – для дитсадка. “Багато дітей, але справляємося, – каже директорка.Довго чекали на повернення до справжнього шкільного життя… Тому перші дні, як почуємо, дзвоник на уроки, – ми плакали…”

Цього дня у Матвіївці – гості. Благодійний фонд «Меморі 86» не вперше надає допомогу Матвійвській школі, й знову приємно бачити, як затишно в укритті: пледи були передані ще у 2022-му, служать досі.

Нині ж є можливість передати допомогу старшокласницям: гігієнічні набори у межах проєкту Born to be oneself мають на меті підказати найважливіше: як важливо бути собою, бути впевненими, реалізованими. Про це розмовляє з дівчатами Інна Мігуля, заступниця голови БФ «Меморі 86». Допомога у межах проєкту, що реалізується за сприяння та підтримки The Govertment of the Faroe Islands різнобічна: є можливість спілкування з психологинею, яка допоможе розібратися у дівочих проблемах, а також зустрічі та обговорення сміливих дівочих мрій. “Ми все ще перебуваємо далеко від мирного життя, тож, зростає роль жінки – чоловіки зайняті іншими справами, вони нас захищають”, – каже пані Інна.

Тему жіночої самореалізації продовжила Тетяна Сус, членкиня ГО «Рада жінок-фермерок». Вона розповіла про допомогу, яка надається зокрема Матвіївській громаді міжнародною гуманітарною організацією Mercy Corps. “У нашому селі грантову допомогу отримало багато родин, – розповіла пані Тетяна. – Це важлива підтримка й для того, щоб родина могла вижити у сучасних умовах, і на розвиток сільськогосподарського бізнесу”.

Так, об’єднуємося. Бо всі ми тут, всі разом. По-іншому вижити не можна.

Інеса АТАМАНЧУК, фото авторки

Сообщение Матвіївська школа: реалії та дарунки до початку навчального року появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top