Війна яка вона є та яка має бути, – з точки зору міжнародного права

Запорізькі журналісти взяли участь у тренінгу, який провів інструктор з з Міжнародного гуманітарного права Родіон Тристан. Він ознайомив журналістів Центру журналістської солідарності Запоріжжя з основними засадами і принципами МГП. 
Мета заходу – поповнити знання медійників у цій сфері, аби вони могли скористатися ними під час підготовки своїх матеріалів.
Репліки переростали в дискусії, бо пошук відповідної у часі справедливості наштовхується на юридичні процедури, довгі за часом та збором відповідної інформації. Тож, емоції, зрозумілі з точки зору людей, які зазнали втрат, яки вимушено покинули рідні домівки та знають про гірку долю сіл та міст Запорізького краю, – зустрічали врівноважені пояснення молодого юриста.
Родіону Тристану – 33 роки, 15 з яких він присвятив юриспруденції, це його професія. А з 2015 року він на війні. Тож, досвід викликає повагу та розуміння важливості викладених ним тез.
“Єдине, що нас може врятувати, це здоровий глузд та сприйняття реальності”, – каже Родіон.
Отже, Міжнародне гуманітарне право – це обов’язкові правила, що регулюють поведінку воюючих сторін під час збройних конфліктів. В основі МГП – чотири Женевські конвенції  від 12 серпня 1949 року про захист жертв війни, підтримані  майже всіма державами світу.
Основні принципи і завдання МГП – недопущення зайвих страждань людей і зайвих руйнувань в ході збройних конфліктів; захист цивільних осіб та тих, хто припинив брати участь у збройних діях, тобто поранених та полонених.
Згідно з МГП, сам факт участі у збройному конфлікті  військових не вважається їхнім злочином. Відповідальність настає за скоєння злочину, тобто за порушення правил ведення війни.
Право застосовувати засоби ураження противника не є необмеженим. Та забороняється використовувати отруту або отруєну зброю, віддавати наказ не залишати нікого в живих, використовувати зброю, боєприпаси або матеріали, що можуть завдати противнику зайвих страждань.
Війна – це страждання навіть за виконання цих правил її ведення. Це й викликало запитання до інструктора, на які молодий воїн, зазнавший поранення на війні, відповідав зважено та спокійно.
Вдячні особисто Родіону та іншим організаторам за можливість дізнатися про міжнародне бачення нашої української ситуації. Це багато чого пояснює: “Головне, ми маємо знати, що ми – не вони”… – каже Родіон. Тобто вести себе не по-людські, як наші нападники, ми не повинні…
Всі учасники тренінгу отримали сертифікат за підписом представника Міжнародної гуманітарної організації «Женевський заклик».
Підготувала Інеса АТАМАНЧУК, фото авторки та Дар’ї ЗИРЯНОВОЇ

Сообщение Війна яка вона є та яка має бути, – з точки зору міжнародного права появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top