Ями заривають, МАФи-розбирають: що відбувається навпроти ТЦ Україна у Запоріжжі та чому представники громадськості проти?

Демонтажні роботи в сквері Дениса Тарасова у Запоріжжі почались ще вчора, 19 вересня. Розбирають МАФи, які встановили ще в травні. Згодом виконком Запорізької міської ради прийняв рішення про демонтаж через відсутність дозвільних документів. Втім власники кіосків пішли по судах — рішення призупинили.

Але як пояснюють в міськраді, апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції. Розбирати почати. Але, як запевняє орендар землі Тетяна Цвєлих, їх звідти просто «виживають».

У Запоріжжі зносять МАФи
У Запоріжжі зносять МАФи
У Запоріжжі зносять МАФи

«Спочатку розрили ось ці ями і нічого не робили. А рішення про демонтаж я взагалі на руки не отримала і в очі не бачила», — обурена жінка.

Місцева влада традиційно коментує, що все у рамках закону. Мовляв, в рамках концепції «Європейський проспект» центральна вулиця міста позбавляється незаконно встановлених обʼєктів та вивісок, що роками росли як гриби після дощу та перетворювали архітектурний ансамбль центрального проспекту та вулиці на торговельні ряди.

У Запоріжжі зносять МАФи
У Запоріжжі зносять МАФи
У Запоріжжі зносять МАФи

«Відбувається рядовий демонтаж, який проходить у всіх районах міста. Зараз ми демонтуємо декілька споруд згідно з рішенням виконкому. Документів на розміщення споруд нам не надали, тому виконавчим комітетом було прийнято рішення про демонтаж. Цільове призначення цієї ділянки не під розміщення тимчасових споруд. Ми їх перевозимо на зберігання в депо і, якщо нададуть документи, то можуть повернути», — коментує заступник директора Департаменту муніципального управління мерії Єгор Демчевський.

Натомість адвокат Сергій Кудрась впевнений, що навіть після рішення суду є законні процедури.

«Передусім, не було приписів на демонтаж, а також власниця не бачила саме рішення», — зазначає правник.

У Запоріжжі зносять МАФи
У Запоріжжі зносять МАФи

Не дивлячись на те, що в міськраді такий демонтаж називають рядовим, з цим не згодна голова громадської організації «Роби Своє» Ганна Омельченко.

«Достатньо подивитись, скільки тут зараз представників поліції. А муніципальної варти близько 10 чоловік. Просто навіщо? Я підійшла до них і запитала, чому їх аж стільки тут знаходиться? Вони сказали, що просто саме тут забезпечують громадський порядок. Я спілкувалась з власницею, вона каже, що апеляційний суд Дніпропетровської області ухвалив рішення, згідно якого прибрати ці незаконні споруди. Але на суд її не викликали, рішення немає. Втім міська рада прийняла таке рішення по демонтажу. Ми розбирались з адвокатом, що міська рада, напевно, зверталась до реєстрів і, можливо, вони не внесені, тому таке рішення міськрада і підписала. Хоча власниця каже що на сайті ради таке рішення не оприлюднено», — каже активістка.

У Запоріжжі зносять МАФи

Тож наразі ставити крапку в цій справі зарано. Тут не лише залишаються МАФи, а й розриті ями…

 

Славко Твердохліб, фото автора та Юлії Христиченко

 

У мирні та воєнні часи залишаємося разом, бо лише так ми є сильнішими. Долучайтеся до телеграм каналу Форпост медіа.
Усі ми тут — https://t.me/forpost_zp

Share this post

нет
scroll to top