Що буде з податками в Україні з 1 жовтня

З 1 жовтня в Україні, ймовірно, підвищать податки. Законопроєкт, що передбачає ці зміни, може бути ухвалений в середині жовтня, причому нові податки можуть набути чинності «заднім числом», тобто з початку місяця.

Підвищення податків є частиною заходів для фінансування Сил оборони. 17 вересня парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт № 11416-д, який пропонує збільшити податкове навантаження для громадян і бізнесу. Очікується, що остаточне голосування відбудеться в жовтні, і якщо законопроєкт буде затверджено, нові правила почнуть діяти з 1 жовтня.

Що зміниться для громадян?
Основні зміни торкнуться військового збору: він збільшиться з 1,5% до 5% для всіх доходів громадян. Це принесе додаткові 27,3 млрд грн у 2024 році та 107,7 млрд грн у 2025-му. Наприклад, з кожної 1000 грн зарплати, яка сьогодні обкладається 19,5% податків (18% ПДФО + 1,5% військовий збір), з жовтня відраховуватиметься 23% або 230 грн.

Податки для підприємців
ФОПи третьої групи також відчують зміни: до їхніх 5% єдиного податку додасться 1% військового збору. Для першої, другої та четвертої груп підприємців щомісячно буде сплачуватися 10% від мінімальної зарплати (710 грн у 2024 році та 800 грн у 2025 році).

Інші податкові зміни
Також передбачено підвищення податку на прибуток банків до 50%, що може призвести до змін в їхній тарифній та процентній політиці. Крім того, компанії, що займаються роздрібною торгівлею пальним, повинні будуть сплачувати авансові внески з податку на прибуток щомісяця.

Хоча підвищення податків торкнеться всіх, не всі зміни вплинуть безпосередньо на гаманець пересічного громадянина, проте їх можна буде відчути через можливе зростання цін на продукти та послуги.

Підписуйтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top