Середньовічні шаблі повертаються в Україну – їх хотіли переправити до США

США передали Україні чотири середньовічні шаблі, викрадені Росією на тимчасово окупованих територіях, які конфіскувала прикордонна служба Штатів під час пересилання артефактів з рф в Америку.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, церемонія передачі відбулася в приміщенні Постпредства України при ООН за участю міністра культури та стратегічних комунікацій України Миколи Точицького й заступника міністра національної безпеки США з питань стратегії, політики та планування Роберта Сільверса.

https://static.ukrinform.com/photos/2024_09/1727140329-149.jpg

«Кожен повернутий артефакт – це не лише юридичне відновлення справедливості, а й підтвердження нашої культурної ідентичності, – сказав у коментарі Укрінформу Точицький. – Це надихає нас продовжувати боротьбу за нашу спадщину. Наприклад, ці шаблі — не просто зброя, а символ глибокого історичного звʼязку з нашими предками й нашої національної сили».

https://static.ukrinform.com/photos/2024_09/1727140330-784.jpg

Як зазначив міністр під час церемонії передачі артефактів, ця подія «нагадує нам про суть нашої боротьби за нашу ідентичність, за наші душі, за наше право бути самими собою».

https://static.ukrinform.com/photos/2024_09/1727140329-334.jpg

Сільверс, передаючи шаблі, розповів, що вони датуються періодом між IX і XIII століттями. Їх виявили, «коли кілька митних та прикордонних службовців у міжнародному поштовому відділенні у Ньюарку, штат Нью-Джерсі, побачили пакунок, у якому, як стверджувалося, містився набір для барбекю».

Службовці оглянули й відправили пакунок на подальшу перевірку.

«Потім наші експерти звернулися до Національного музею історії України в Києві, передали фотографії, і так було встановлено, що це предмети культурної спадщини, скарби самобутнього минулого України», – зазначив посадовець.

https://static.ukrinform.com/photos/2024_09/1727140329-990.jpg

Загалом США ідентифікували 11 культурних цінностей, які, ймовірно, належать Україні. Решта об’єктів зараз перебувають у процесі ідентифікації українськими експертами на основі наданих фотографій.

Починаючи з червня 2022 року, митна та прикордонна служба США здійснює операцію з перехоплення культурних цінностей, які пересилаються з рф до США.

Як повідомляв Укрінформ, співробітники Національного заповідника «Хортиця» передали відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана «Кримському дому».

Фото: Володимир Ільченко, Укрінформ

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3908875-stati-peredali-ukraini-starodavni-meci-z-okupovanih-teritorij-aki-rosia-hotila-perepraviti-do-ameriki.html

Сообщение Середньовічні шаблі повертаються в Україну – їх хотіли переправити до США появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top